Comisiile de cultura ale Parlamentului vor audia, pe 11 septembrie, de la ora 14.00, "persoanele implicate direct in procesul de reformare - restructurare" a Televiziunii Romane.

"Avand in vedere disensiunile aparute ca urmare a deciziilor luate de conducerea Societatii Romane de Televiziune in ultima perioada, am decis, de comun acord cu domnul presedinte Sergiu Nicolaescu, sa convocam o sedinta comuna a Comisiilor pentru cultura ale Parlamentului, marti 11 septembrie a.c., ora 14.00, la sala de sedinte a Comisiei pentru cultura a Camerei Deputatilor, avand inscrisa pe ordinea de zi audierea persoanelor implicate direct in procesul de "reformare - restructurare" a serviciului public de televiziune", spune Raluca Turcan, presedinte al Comisiei pentru Cultura, Arte, Mijloace de informare in masa, intr-un comunicat citat de Mediafax.

"Consideram implicarea activa a comisiilor de specialitate ale Parlamentului ca fiind absolut necesara pentru solutionarea problemelor aparute intr-un sistem institutional in plina criza si aflat sub control parlamentar", mai spune Raluca Turcan.

In comunicat nu se precizeaza numele persoanelor care vor fi audiate pe 11 septembrie de Comisiile de cultura ale Parlamentului, insa este de asteptat ca printre acestia sa se numere Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al TVR si membrii Consiliului de Administratie al Televiziunii Romane.

Pana la ora difuzarii acestei stiri, Raluca Turcan nu a putut fi contactata pentru precizari.

Consiliul de Administratie al TVR a adoptat, pe 29 august, Programul de redresare economica a televiziunii publice, care prevede si modificarea organigramei Televiziunii Romane si reducerea personalului la 2.340, ceea ce are drept consecinta concedierea a aproape 980 de angajati, dupa cum a declarat la momentul respectiv, Claudiu Saftoiu.

Programul de redresare economica a intrunit, alaturi de cele 10 voturi de sustinere (Claudiu Saftoiu, Irina Radu, Claudiu Branzan, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Anne Marie Juganaru, Gabriel Tufeanu, Nicoleta Nicolicea, Cristian Nitulescu, Nagy Zoltan Levente), doua voturi impotriva (Valentin Nicolau si Sorin Burtea) si o abtinere (Romina Gabriela Surugiu).

Conducerea SRTv va solicita, miercuri, deschiderea dialogului cu partenerii sociali, consultarile urmand sa vizeze "diminuarea consecintelor concedierilor colective si stabilirea echitabila a criteriilor de selectie" a personalului necesar functionarii TVR in noua structura organizatorica. TVR are in momentul de fata o pierdere cumulata de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesara pentru a plati aceasta datorie este estimata la 7,5 ani, dupa cum a declarat Claudiu Saftoiu, intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX in 10 august.

Conducerea Societatii Romane de Televiziune a trebuit sa elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Romane, dupa ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta (OUG) potrivit careia Consiliul de Administratie al TVR trebuie sa aprobe, in termen de 45 zile (de la publicarea in MO a OUG, n.r), un program de redresare economica, cu restructurari economice, de personal si plata datoriilor fiscale in sase luni.

Dupa acest interval, CA al TVR trebuie sa prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonante a Guvernului. Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care sta la baza Programului de redresare economica a Televiziunii Romane, care prevede ca TVR Info si TVR Cultural trebuie sa isi inceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluata de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) si de TVR 3.

TVR Info si-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59. Pe de alta parte, conducerea TVR nu a anuntat momentul in care TVR Cultural isi va suspenda emisia. De asemenea, reprezentantii administratiei TVR au informat, pe 23 august, membrii Adunarii Generale a Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor din Televiziunea Romana (SPUSTV) ca, in urma procesului de restructurare, vor recurge la concedieri colective, iar prevederile actualului Contract Colectiv de Munca vor fi respectate.

In prezent, Televiziunea Romana are circa 3.400 de angajati.