Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avertizeaza cetatenii romani care vor sa plece in vacanta in Croatia ca in ultima perioada s-au produs mai multe incendii de vegetatie in mai multe zone ale tarii.

Cea mai grava situtie este in zona centrala si de sud a muntilor Dalmatiei, in apropierea oraselor Trogir, Split, Sibenik, Zadar si Dubrovnik.

Din cauza proximitatii acestor incendii de vegetatie de zonele frecventate de turisti aflati in concediu la Marea Adriatica, cetatenii romani sunt sfatuiti sa nu se aventureze pe traseele alpine din Dalmatia centrala si de sud in aceasta perioada, arata un comunicat al MAE.

Aproximativ56.000de hectarede terenau arsinincendiidin ianuarie sipana acum,cu 55%mai mult decat inaceeasi perioada din2011,potrivit statisticilorprezentatelunide catre DirectiaNationaladeUrgenta(DUZS).

Numarulincendiilora fost de peste7.800,ceea ce reprezintaocrestere de 25% fata deaceeasi perioada a anuluitrecut,a anuntatDUZS.

Pe litoralul croat, unde incendiile sunt frecvente in perioada verii, peste 24.000 de hectare au fost mistuite de flacari. Mii de turisti au fost evacuati, iar soseaua de coasta ce face legatura intre nordul si centrul peninsulei Istria a fost inchisa.