Comisia Europeana a reiterat, marti, apelul adresat de presedintele executivului comunitar, Jose Manuel Barroso, in scrisoarea trimisa premierului roman Victor Ponta, catre guvernul de la Bucuresti si catre toate partidele politice din tara sa respecte decizia Curtii Constitutionale, transmite Agerpres.

Mentionand ca nu are o reactie oficiala imediata a Comisiei la decizia abia anuntata a Curtii Constitutionale a Romaniei de invalidare a referendumului privind demiterea presedintelui Traian Basescu, purtatorul de cuvant al CE Olivier Bailly a reamintit, raspunzand la o intrebare in conferinta de presa cotidiana, indemnul transmis, la 10 august, de Barroso premierului Ponta ca "guvernul roman si toate partidele politice sa respecte decizia Curtii Constitutionale, oricare ar fi aceasta."

"La acest lucru ne asteptam, precum si la respectarea statului de drept in toate tarile Uniunii Europene", a subliniat Bailly.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a constatat marti ca la referendumul din 29 iulie nu au participat cel putin jumatate plus unu din persoanele inscrise in listele electorale permanente pentru ca acesta sa fie valabil in conformitate cu prevederile art. 5, alin. 2 din Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, se arata intr-un comunicat al CCR.