Presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu, a declarat luni, la inceputul sedintei Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei si a Locuintelor 2011, ca modificarile de natura cantitativa si calitativa rezultate in urma recensamantului vor avea efecte multiple in planul politicilor publice din Romania, transmite Agerpres.

"Modificarile de natura cantitativa si calitativa efectuate de rezultatele definitive de anul viitor au efecte multiple in toate sectoarele politicilor publice din Romania. Pe baza rezultatelor definitive, va informez ca INS-ul va realiza recalcularea, estimarea pentru perioada intercenzitara 2003-2011, populatia stabila a Romaniei, in perioada 2002-2011 - migratia externa, populatia legala a Romaniei necesara pentru calculul ratelor de natalitate si mortalitate, indicatorii de statistica demografica, in principal datele de natalitate, mortalitate, nuptialitate, divortialitate etc, indicatori macroeconomici din conturile nationale - produsul intern brut pe locuitor, de exemplu, indicatori specifici pietei fortei de munca, ma refer la populatia a activa cu cele doua componente: populatie ocupata si numarul de someri, ratele de activitate, ocupare, somaj etc, indicatori specifici statisticilor de sanatate, indicatori specifici de educatie, ma refer la ratele de scolarizare, indicatori specifici statisticilor de servicii sociale - rata de infractionalitate - indicatori specifici statisticilor de calitate a vietii si ma refer la veniturile si cheltuielile populatiei, indicatorii riscului de saracie. Actiuni similare s-au efectuat si in runda trecuta, dupa definitivarea rezultatelor obtinute in recensamantul precedent. Sigur, fiecare sector va propun sa prezinte impactul sectorului", a declarat Vergil Voineagu.

Sedinta Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei si a Locuintelor 2011 este condusa de ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa.

Acesta i-a rugat pe reprezentantii institutiilor prezenti la sedinta sa faca publice datele care rezulta din documentele oficiale. "Va rog cei care ati strans aceste documente, sa faceti comunicarea necesara", a completat ministrul Mircea Dusa.

Din comisie fac parte oficiali ai INS, ai MAI, reprezentanti ai Ministerului Muncii, ai ministerului Economiei si Finantelor, ministerului Educatiei, ministerului Apararii, ministerului Afacerilor Externe, ministerului Sanatatii, ministerului Culturii, ministerului Justitiei, precum si oficiali ai Guvernului si reprezentanti au autoritatilor publice locale.

La finalul sedintei, presedintele INS va face publice, printr-o conferinta de presa, mai multe date referitoare la Recensamantul Populatiei si a Locuintelor desfasurat in luna octombrie a anului trecut.