Peste 20 de localitati din Olt au intrat in vizorul procurorilor dupa ce prezenta la referendum a atins sau chiar a depasit 100%. Primari, presedinti si membri ai sectiilor de votare au fost audiati, in unele zone precum Piatra Olt oamenii legii fiind huiduiti de catre localnici. Acestia i-au intampinat cu huiduieli pe procurori, care au incheiat zeci de procese-verbale in urma audierilor, cerandu-le acestora sa plece si sa inceteze cu aceste actiuni, relateaza Mediafax.

In judetul Olt, prezenta la unele sectii de vot a atins cote greu de imaginat. Astfel, la mai multe sectii de vot din judet s-a inregistrat o prezenta de peste 200% in ziua referendumului. Tocmai de aceea, procurorii au decis sa faca o vizita in teritoriu pentru a verifica cum de s-a ajuns la anumite sectii de vot din mediul rural sa fie atat de multe persoane inscrise pe listele suplimentare si cum s-a facut ca in ziua votului procentele sa se apropie de 100% in aproape toate sectiile de vot dintr-o comuna sau alta.

Potrivit presedintelui PSD Olt, Paul Stanescu, procurorii Directiei Generale Anticoruptie au inceput ancheta in judetul Olt lunea trecuta, iar pana acum au verificat mai multe sectii de votare din aproximativ 20 de localitati.

"Procurorii DNA sunt in judetul Olt de mai bine de o saptamana si au verificat foarte multe sectii de votare, unde a fost inregistrata o prezenta mare la vot. Spre exemplu, astazi, sunt in Piatra-Olt, Vitomiresti si Samburesti. Eu nu am fost chemat, insa am informatiile de la primari si membrii PSD care au fost prezenti in sectiile de votare in ziua referendumului", a precizat Paul Stanescu.

In localitatea Piatra Olt, procurorii au ajuns marti dimineata, la ora 9.00. S-au intalnit cu primarul, dar si cu doi dintre presedintii de sectii de vot din 29 iulie.

"Ieri (n.r. - luni) am fost informat de catre un reprezentant al IPJ, de la Politie, ca vor veni astazi la Piatra Olt niste cadre din zona DNA pentru a culege niste informatii legate de referendumul din 29 iulie si am fost invitat la discutii eu si inca trei sefi de sectii. O doamna este plecata din localitate, iar astazi eu si ceilalti doi sefi am fost la audieri, in calitate de martori", a declarat primarul din Piatra Olt, Tudor Udrescu.

Edilul sef din Piatra Olt a explicat ca localitatea sa este pozitionata la un nod de cai ferate, dar si pe drumul national, iar cinci dintre cele sapte sectii de vot au fost pozitionate in gara si chiar la soseaua principala si asa se face ca s-au nimerit atat de multi votanti.

In plus, primarul mai spune ca locuitorii comunei au iesit la toate alegerile din trecut in numar mare la vot.

"Probabil ca dansii au venit pentru ca procentul de participare la Piatra a fost important, de 91%, dar Piatra Olt de-a lungul timpului a tot avut procente importante: la referendumul pentru Constitutie, din 2003, unde miza nu era atat de mare, a fost 80%, la alegerile locale a fost de peste 70%, in conditiile in care au votat numai localnicii, iar acum au fost numai 7-800 pe listele suplimentare si acest numar se justifica pentru ca cinci din cele sapte sectii sunt la intersectii de trafic, feroviar si rutier. Si lumea, sa stiti ca a fost dornica sa vina la referendum", a mai spus Tudor Udrescu, primar Piatra Olt.

Localnicii din Piatra Olt nu au fost insa la fel de rezervati ca primarul lor. Zeci de oameni au iesit in fata primariei cu buletinele la vedere, suparati ca procurorii vin acum sa ii traga la raspundere de ce au votat asa multi la referendum. Oamenii au cerut sa fie lasati in pace si chiar au declarat ca daca mai trebuie un referendum pentru acelasi lucru vor iesi din nou toti la vot sau poate chiar mai multi.

"Este sat cu oameni saraci, multi dintre noi suntem pensionari, peste 70 de ani, dar cinstiti. Ce vin ei acuma sa ne verifice ca ce si cum am votat noi. Nici nu spun de unde sunt, vin asa. La mine unul nu au venit, dar am auzit cum bateau la portile oamenilor", a declarat Nicolae Dragescu, localnic din Piatra Olt.

"La mine nu au venit, dar au intrat la unii vecini care nu au dat in viata lor cu ochii de asa ceva si oamenii se mai sperie", spune Gheorghita Vasile.

Cand procurorii au venit la sediul Politiei din Piatra Olt, au fost intampinati cu huiduieli de catre localnicii adunati in fata postului.

"Unde veniti, ma, asa, m-au sunat oameni cu lacrimi in ochi sa imi spuna cum veniti voi, dar e posibil, ce am facut, nici nu ne spuneti¬.", declara Nicolae Truca, viceprimar in localitate, in momentul in care procurorii au intrat in postul de Politie.

"Am votat la referendum si mai ies la vot o data, daca mi se cere, sa il mai dau jos o data. M-am saturat de el, sa plece!", declara Gheroghe Stoica, un localnic din Piatra Olt, tinand buletinul cu stampila votat la vedere.

In aceasta saptamana, procurorii DNA au inceput ancheta si in localitatea Barasti, unde au audiat mai multe persoane.

"Au venit in localitatea noastra trei procurori de la DNA. Am fost audiat si eu in calitate de martor. Nu au vrut sa-mi spuna mai multe, doar mi-au pus intrebari despre cum s-a desfasurat referendumul. Stiu ca au fost audiati presedintii din doua sectii de votare si ceilalti membri si observatori. In comuna noastra au fost trei sectii de votare, insa doar la doua se face ancheta, acolo unde prezenta depaseste 100%. De altfel, la una dintre sectii prezenta a fost de 200%", a precizat Vergil Gealapu, primarul localitatii Barasti.

Procurorii DNA au facut cercetari in peste 20 de localitati din judetul Olt, unde prezenta la referendum a depasit 100%, magistratii audiind presedintii mai multor sectii de votare, dar si membrii acestora.

Ancheta procurorilor DNA va continua si in zilele urmatoare in alte localitati.

Marti, Directia Nationala Anticoruptie a informat ca se fac cercetari in legatura cu organizarea si desfasurarea referendumului din 29 iulie, dar ca, avand in vedere stadiul anchetelor, nu poate furniza date suplimentare.