Curtea Constitutionala se va reuni marti, in plen, la cererea unor judecatori, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

Potrivit surselor citate, Curtea Constitutionala se va reuni, marti, in sedinta extraordinara, la cererea unor judecatori, termenul fiind fixat pentru aceasta zi intrucat unii dintre membrii CCR sunt plecati din tara si nu se pot intoarce pana atunci.

"Curtea Constitutionala se va reuni marti, in plen, intrucat exista cereri in acest sens din partea unor judecatori. Termenul a fost fixat pentru aceasta zi intrucat multi magistrati sunt plecati din tara", au aratat sursele citate.

Judecatorul Curtii Constitutionale Acsinte Gaspar a declarat, joi, pentru "Gandul", ca nu a fost consultat privind erata publicata in Monitorul Oficial in 7 august si ca a cerut convocarea plenului Curtii "pentru a clarifia unele lucruri".

Gaspar a declarat, pentru "Gandul", ca si el i-a solicitat presedintelui Curtii o sedinta extraordinara in care sa se lamuresca unele aspecte precum erata publicata la inceputul saptamanii. Judecatorul CC a mentionat ca nu a fost stabilita data exacta la care plenul Curtii se va reuni, dar ca o sedinta ar putea avea loc saptamana viitoare, luni sau marti.

"Am solicitat si eu domnului presedinte Augustin Zegrean convocarea unei sedinte de urgenta ieri dupa-amiaza. Am spus ca este bine ca cei noua judecatori sa se reuneasca pentru a clarifia unele lucruri. Dansul a spus ca va face toate demersurile pe langa ceilalti colegi pentru a vedea in ce masura pot fi convocati. Trebuie sa tinem cont ca este perioada de vacante, unii sunt plecati din tara, altii sunt in tara. Daca nu reusim sa ne reunim toti cei noua judecatori, nu are niciun rost. A ramas ca ne vom reuni la inceputul saptamanii viitoare, luni sau marti, dar sub rezerva ca toti colegii sa fie disponibili sa participe la sedinta", a declarat, pentru "Gandul", judecatorul CC Acsinte Gaspar.

Marti, judecatorul CC Ion Predescu declara, pentru "Gandul", ca erata ar fi trebuit aprobata in prezenta tuturor celor 9 judecatori, pentru ca altfel nu este legala.

Judecatorul Ion Predescu a spus ca decizia privind emiterea unei erate ar fi trebuit luata in plenul CC, cu toti cei 9 judecatori de fata si ca, daca cei de la Monitorul Oficial au nelamuriri, trebuie sa trimita o cerere pentru lamurire catre Curtea Constitutionala.

"Trebuie sa astepte raspunsul competent al plenului Curtii. Daca s-a luat decizia doar cu cinci prezenti nu este legal, o decizie se ia in cvorum minim cu sase prezenti. Daca a survenit o problema urgenta, Curtea Constitutionala poate fi convocata mai devreme de 31 august. Monitorul Oficial poate publica doar dupa respectarea cu rigoare a legii. Daca au dubii, pot astepta plenul Curtii, nu ce a trimis judecatorul de serviciu", a precizat judecatorul Ion Predescu.

Miercuri, judecatorul constitutional Tudorel Toader a declarat ca a avut o discutie cu presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, caruia i-a solicitat convocarea plenului.

Despre erata solicitata luni, 6 august, de catre conducerea Curtii Constitutionale in sensul indreptarii deciziei publicate in Monitorul Oficial, judecatorul constitutional a spus ca a aflat din presa, la fel ca si despre sesizarea Comisiei de la Venetia. "Am aflat ca orice cititor", a aratat judecatorul. Judecatorul Tudorel Toader a sustinut ca l-a sunat pe judecatorul Stefan Minea, care asigura permanenta la conducerea Curtii, intrebandu-l despre erata. Tudorel Toader a precizat ca nu a fost "intrebat, consultat despre eroarea materiala" sau despre sesizarea Comisiei de la Venetia.

"Am convingerea ca lucrurile se vor clarifica. Am avut in aceasta seara o convorbire cu domnul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, caruia i-am solicitat convocarea Plenului Curtii, pentru lamurirea situatiilor, fiind mai multi judecatori care sustin acest demers", a afirmat Tudorel Toader.

In ultima sa sedinta, din 2 august, Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului ca pana la data de 31 august sa transmita listele electorale permanente actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie.

Ulterior, pe 6 august, Curtea a retrimis Guvernului o adresa in care precizeaza ca a solicitat listele electorale permanente actualizate conform Legii 3/2000 privind desfasurarea referendumului, liste in baza carora s-a organizat scrutinul din 29 iulie.

'Avand in vedere interpretarile diferite aparute in mass-media si in conferinta de presa a Guvernului Romaniei care a avut loc in data de 3 august 2012 cu privire la datele solicitate de Curtea Constitutionala, va aducem la cunostinta faptul ca prin adresa nr. 5305/ 3 august 2012 plenul Curtii Constitutionale a solicitat Guvernului listele electorale permanente actualizate, conform dispozitiilor art. 17, alin. 2 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu. Va asiguram domnule prim-ministru de deplina noastra consideratie', se arata in adresa trimisa premierului Victor Ponta.