Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) anunta ca s-a autosesizat cu privire la manifestul numit "Noul strigat pentru ungurimea din Baia Mare!", informeaza institutia printr-un comunicat de presa. Manifestul la care face referire CNCD a fost semnat de mai multi preoti, lideri ai comunitatii maghiare din Baia Mare si de viceprimarul orasului si denunta "raspandirea unei gandiri (...) care ameninta existenta comunitatii noastre. Boala ale carei simptome sint: raspindirea casniciilor mixte, refuzarea educatiei in limba materna, exilul, contopirea cu corpul national majoritar".

Astazi, 8 august 2012, Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii s-a autosesizat cu privire la manifestul numit "Noul strigat pentru ungurimea din Baia Mare!", urmand sa analizeze speta potrivit O.G. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, anunta CNCD printr-un comunicat de presa.

Csaba Asztalos, presedintele CNCD, a declarat pentru HotNews.ro ca s-a recuzat in aceasta speta "pentru ca unul dintre semnatarii manifestului m-a cununat civil si unul religios".

"Se va face o traducere oficiala pentru ca ce a aparut in presa nu este o traducere fidela a textului in cauza, se vor cita partile si apoi se va lua o decizie", a explicat Asztalos.

Manifestul "Noul strigat pentru ungurimea din Baia Mare!" a fost publicat pe 8 iunie in ziarul local in limba maghiara "Banyavideki Uj Szo", scrie Graiul.ro. Ulterior, semnatarii au revenit cu un comunicat in care au precizat ca formularea manifestului "nu a fost motivata de animozitate fata de natiunea romana", ci de "sentimentul de teama si ingrijorare pentru comunitatea proprie", transmite eMaramures.ro.

Manifestul "Noul strigat pentru ungurimea din Baia Mare!"

"Noi toti semnatarii prezentului manifest (pedagogi, persoane civile si publice, capii bisericilor responsabili pentru soarta ungurimii din Baia Mare si zona Baii Mari) urmarim cu ingrijorare raspindirea unei gindiri si a unui comportament care renunta la identitate, care ameninta existenta comunitatii noastre. Boala ale carei simptome sint: raspindirea casniciilor mixte, refuzarea educatiei in limba materna, exilul, contopirea cu corpul national majoritar, delasarea fata de noi insine si letargia au infestat si cei mai buni oameni din comunitatea noastra: se raspindeste ca o boala contagioasa si in cadrul intelectualitatii din comunitatea noastra. In 1992, acum 20 de ani, mai mult de 25.000 de baimareni se declarau maghiari. Dupa ultimul recensamint, sintem doar 14.000. Aceasta, matematic, inseamna o scadere de aproximativ 50% in doar doua decenii. Realitatea palpabila este insa si mai inspaimintatoare: nici macar pe acesti 14.000 de unguri nu-i gasim nicaieri. (...)

In bisericile noastre abia se leaga casnicii curat maghiare, abia se boteaza copii maghiari. Gradinitele noastre, cit de cit se umplu de copii maghiari, dar cind acestia ajung in clasa I sau la liceu, dispar pe capilarele sistemului de invatamint romanesc si a unei constiinte sfarimate parintesti. Cei mai multi dintre copiii nostri au prieteni cu limba materna romana. In compania acestora asculta muzica straina. De multe ori, nici chiar intre ei sau in familie nu mai folosesc limba materna si asta nu de putine ori, noi, adultii, le sintem complici. Unde sinteti unguri din Baia Mare si zona Baia Mare? (...)

Calculind cu un timp de injumatatire de 20 de ani, peste o jumatate de secol de-abia o sa mai fie unguri in zona Baia Mare. Putem avea oare constiinta curata? Am facut oare totul pentru a opri acest proces?

Noi, semnatarii acestui manifest simtim ca nu putem trece fara nici un cuvint pe linga acest fenomen. Citind spiritul lui Kiss Karoly, unul dintre cei mai mari ginditori ai maghiarimii ardelene, strigam si noi parola: "Treziti-va din somnul de 20 de ani". Deschideti ochii! Observati greselile si erorile. Ajunge cu pasivitatea, retragerea si renuntarea la sine. Trebuie sa construim. (...) Si chiar daca ne-am imputinat, tot sintem mai multi ca acum 100 de ani. Si sintem mai multi decit acum 400-500 de ani. Ca atunci cind inaintasii nostri au construit bisericile noastre, scolile noastre, orasul acesta asa cum arata el astazi. Sa nu-l lasam sa se piarda. Sa nu parasim, infideli, aceasta cetate ungureasca din Ardealul de nord, in care bunicii si strabunicii nostri si-au trait viata, in care v-au nascut si v-au crescut, uneori aducind sacrificii, v-au educat sa fiti unguri, in speranta ca si stranepotii si stra-stranepotii vostri vor fi unguri.

(...)

Semnatarii acestui manifest sint:

1. VARGA KAROLY, preot reformat

2. LIEB JOZSEF, preot romano-catolic la Biserica "Sf. Treime" de linga Teatrul Municipal

3. BAK LASZLO, preot la Biserica Reformata de pe Podul Viilor

4. TASNADI ANDRAS-ZSOLT, preot reformat

5. LUDESCHER ISTVAN, presedintele UDMR (viceprimarul Baii Mari)

6. HUPKA FELIX

7. SZANISZLO JOZSEF

8. VARADI ENIKO

9. VIDA NOEMI, UDMR (membru in Consiliul Local Baia Mare, n.n.)

10. NAGY-JENEI ZOLTAN, presedintele Asociatiei pedagogilor maghiari din Romania (Maramures)

11. DAVID LAJOS, casa Teleki

12. MARKO HAJNAL, casa Teleki

13. APJOK NORBERT, organizator tineretul maghiar Baia Mare

14. PINTER ZSOLT, Uniunea Virtuala Baia Mare.

Vezi aici Manifestul Integral

Manifest