Cine nu se afla pe listele electorale nu inseamna ca nu are drept de vot, se arata intr-un comunicat care prezinta punctul de vedere al Guvernului in privinta listelor electorale permanente din Romania prin scoaterea celor care au domiciliul in strainatate. "Clarificarea acestei situatii este necesara pentru a raspunde solicitarilor primite din partea Curtii Constitutionale din Romania. Din punctul de vedere al Guvernului Romaniei, in conformitate cu legea, toti cetatenii romani au drept de vot si trebui inclusi in calculele privind cvorumul, alaturi de cei din listele electorale permanente, Curtea Constitutionala fiind cea cea care va decide cu privire la acest lucru", precizeaza Guvernul.

In comnunicar se mai arata ca Art. 26, alin. 2 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului precizeaza ca listele electorale permanente din Romania, cele actualizate de primari, se intocmesc pe localitati si cuprind pe toti cetatenii cu drept de vot care domiciliaza in localitatea pentru care ele au fost intocmite. Aceste liste se refera la cetatenii romani, cu domiciliul in Romania.

Guvernul mai sustine ca exista o alta zona legala care se refera la cetatenii romani, cu drept de vot, dar care au domiciliul in afara tarii. Reglementarile legate de listele electorale permanente si de cetatenii romani cu domiciliul in afara tarii se regasesc in Capitolul 4 al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului. "Toti cetatenii romani cu drept de vot, indiferent ca sunt in tara sau in afara tarii sunt, sau ar trebui inscrisi in Registrul electoral", se arata in comunicat.

"Art. 22, alin. 3 al legii spune ca Autoritatea Electorala Permanenta intocmeste, pastreaza si actualizeaza in permanenta, pana la data de 31 martie a fiecarui an, Registrul electoral. Acest Registru electoral nu a fost realizat de fosta guvernare, acest lucru fiind una din cauzele pentru care s-a creat actuala confuzie", mai spune Guvernul.

Intrebat de jurnalisti, dupa videoconferinta cu prefectii, daca cetatenii romani din strainatate vor fi sau nu inclusi in cvorum, Victor Ponta a raspuns ca "Asta decide CCR, nu ma intrebati pe mine." "Conform legii, cei care au domiciliul in strainatate nu mai sunt aici. Toti cetatenii romani cu drept de vot voteaza", a mai spus primul ministru. "La Evidenta Populatiei, cei care au evidenta informatizata a persoanei, apar 500 de mii - 490.000 de cetateni romani cu domiciul in strainatate. Daca sunt mai multi, e o realitate dar nu o avem inregistrata. Este datoria autoritatilor publice locale de a actualiza aceste liste."