Presedintele Comisiei pentru aparare din Senat, liberalul Cristian David, a sustinut joi, la finalul sedintei in care seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), generalul Marcel Opris, a fost audiat, ca prevederile legale au fost incalcate in momentul in care la sediul de campanie al lui Traian Basescu a fost instalat un sistem de telecomunicatii speciale, transmite Agerpres. Potrivit acestuia, presedintele suspendat nu poate beneficia de un astfel de sistem.

"Concluzia generala la care am ajuns a fost ca atat instalarea, cat si functionarea acelui serviciu de telecomunicatii speciale, pus la dispozitia presedintelui suspendat, se situeaza in afara prevederilor si normelor legale aflate in vigoare. Coroborand prevederile Legii 92/1996, care reglementeaza activitatea STS, cu prevederile constitutionale, am ajuns la concluzia ca institutia presedintelui suspendat nu poate beneficia de acces la serviciu de telecomunicatii speciale dat fiind faptul ca presedintele suspendat are suspendata in integralitate exercitarea atributiilor care deriva din functia de presedinte. In fapt, seful STS nu a respectat intocmai procedurile care presupuneau informarea si autorizarea prealabila a instalarii si mai apoi a functionarii acestui sistem de telecomunicatii speciale pus la dispozitia presedintelui suspendat. (...) Documentele care ne-au fost puse la dispozitie nu respecta cadrul legal. Noi consideram ca presedintele suspendat nu are acces la acest serviciu. In consecinta si implicit, accesul la aceste servicii nu este legal", a spus David.

Acesta a precizat ca organizarea si functionarea retelei acestui serviciu special tine de competenta CSAT, fiind, in opinia senatorului PNL, o discutie in Consiliu pe marginea acestui subiect.

David a subliniat faptul ca in cursul acestei zile concluziile la care au ajuns senatorii din Comisia pentru aparare vor fi transmise CSAT-ului.

"Exista si o alta componenta a discutiei, legata de organizarea si functionarea strict in legatura cu CSAT-ul. CSAT-ul asigura conducerea efectiva si coordonarea activitatii de zi cu zi a serviciului de telecomunicatii speciale. Eu cred ca este necesara si o discutie in CSAT despre anumite elemente care tin de circuitul documentelor la nivelul CSAT. Comisia nu a discutat elementele tehnice, de natura strict operativa la nivelul schimbului de documente la nivelul CSAT-ului. Noi am discutat ceea ce tine de raportul de supraveghere si control parlamentar pe care Parlamentul il exercita asupra STS", a mai spus acesta.

Cristian David a explicat ca decizia CSAT prezinta o lista a beneficiarilor acestui serviciu de telecomunicatii speciale, in care nu se regaseste si institutia presedintelui suspendat.

"Decizia cu privire la introducerea pe aceasta lista a presedintelui suspendat a apartinut in exclusivitate directorului STS. A fost facuta luni cred, in ziua in care sistemul a fost montat", a explicat Cristian David.

  • Seful STS a sustinut ca a procedat in conformitate cu prevederile legale in vigoare

Anterior, la finalul audierii din Comisia pentru aparare a Senatului, seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale, generalul Marcel Opris, a sustinut ca a procedat in conformitate cu prevederile legale in vigoare in cazul instalarii unui sistem de telecomunicatii la sediul de campanie al presedintelui suspendat Traian Basescu. Acesta a adaugat ca procedurile, intr-o situatie de acest gen, sunt clasificate.

"Comisia va trebui sa-si spuna punctul de vedere. Aici sunt toate legile care reglementeaza activitatea si acestea le-am prezentat Comisiei si in ele scrie ca am actionat potrivit legilor si procedurilor care sunt inscrise aici. Nu noi facem procedurile, noi le aplicam. (...) Procedurile acestea sunt clasificate. Procedurile acestea care sunt hotarari ale Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, care au fost prezentate Comisiei si pe care Comisia le stie sunt proceduri clasificate si pot fi consultate numai de catre cei abilitati. Sunt proceduri, au fost prezentate Comisiei, dansii sunt abilitati sa le vada, exista o prevedere speciala care spune ce poate sa aiba sau nu un beneficiar", a precizat Opris.

De asemenea, Marcel Opris a sustinut ca audierea sa in Comisia de specialitate a Senatului nu reprezinta aspectul "important".

"Este o mare problema. Cred ca nu prezenta mea este importanta acum, ci cei care trebuie sa decida daca eu am actionat sau nu legal pe baza documentelor prezentate. Nu eu sunt persoana interesanta. Nu pot sa va arat pe legi, procedurile acestea sunt clasificate", a mai adaugat Opris.

Acesta a precizat ca, in opinia sa, membrii Comisiei si-au exercitat dreptul constitutional de control parlamentar.

"Am fost prezent la Comisie. Si-a exercitat rolul prevazut de lege si de Constitutie de control parlamentar. Va rog sa asteptati concluziile Comisiei senatoriale", a spus Opris.

Presedintele Comisiei pentru aparare din Senat, liberalul Cristian David, a fost intrebat, in debutul audierilor, daca va solicita inlocuirea lui Marcel Opris de la sefia STS, acesta evitand, insa, sa ofere un raspuns concret.

"Vom proceda pe cale de consecinta. Daca vom ajunge la concluzia ca legea nu a fost respectata, mai mult ca sigur masurile care se impun vor fi luate", a afirmat acesta.

  • Presedintele interimar Crin Antonescu a declarat miercuri ca situatia privind instalarea de STS a unei linii telefonice secretizate la sediul de campanie al presedintelui suspendat inca nu este "complet lamurita", chiar daca a avut o discutie cu directorul STS. "Am avut o discutie pe acest subiect cu dl Opris. Situatia nu e, din punctul meu de vedere, complet lamurita sub aspect legal. Inteleg ca si Comisia de Aparare din Senat, cel putin, a deschis o discutie sau o cercetare, cere explicatii ca sa lamureasca aceasta situatie. Sunt un partizan vechi si foarte hotarat al controlului parlamentar, asa cum scrie si in Constitutie, asupra tuturor serviciilor si, in foarte scurta vreme, cand voi avea toate elementele, va voi comunica o decizie in aceasta privinta", a spus Antonescu.
  • Marti seara, Crin Antonescu declara intr-o emisiune tv ca presedintele suspendat Traian Basescu beneficiaza de "telefonul special" de la STS printr-o "intelegere eleganta" pe care a avut-o, dar a punctat ca este un serviciu care nu i se cuvine. EL a subliniat ca i s-a parut "o chestiune de civilitate", ca respectivul telefon sa-i ramana presedintelui suspendat pe perioada de pana la referendum.
  • Conform legislatiei in vigoare, presedintele suspendat are drepturi minime:  paza, protectie si resedinta de protocol si toate drepturile si obligatiile unui cetatean european.