Comisia Europeana recomanda ca Guvernul si institutiile cheie din Romania sa isi demonstreze angajamentul fata de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept si independentei justitiei, printr-o serie de "pasi urgenti", conform proiectului raportului CE privind MCV obtinut de Mediafax.

"Cel mai important pas pe care vor trebui sa il faca Guvernul si institutiile cheie din Romania va fi sa isi demonstreze angajamentul fata de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept si independentei justitiei. Aceasta necesita un numar de pasi urgenti pe care vor trebui sa ii faca Guvernul si Parlamentul", se arata in proiectul raportului care urmeaza sa fie dezbatut si aprobat miercuri de Comisia Europeana.

Conform proiectului, CE face o serie de recomandari care vor rezuma reformele specifice de care este nevoie pentru a se mentine progresul inregistrat sub MCV.

Astfel, pentru respectarea statului de drept si a independentei justitiei, Comisia invita Romania sa ia urmatoarele masuri:

  • sa adopte imediat si sa publice o ordonanta de urgenta care sa anuleze Ordonanta de Urgenta nr. 38/2012 (OUG privind modificarea Legii de organizare si functionare a Curtii Constitutionale - n.r.)
  • sa adopte imediat si sa publice o ordonanta de urgenta care sa anuleze Ordonanta de Urgenta nr. 41/2012 (OUG privind modificarea Legii de organizare a referendumului - n.r.)
  • sa respecte conditiile constitutionale de emitere a ordonantelor de urgenta pe viitor
  • sa asigure publicarea imediata a tuturor actelor in Monitorul Oficial, inclusiv a deciziilor Curtii Constitutionale
  • sa le ceara tuturor partidelor politice si autoritatilor guvernamentale sa respecte independenta justitiei; cu angajamentul de a pedepsi orice membru al Guvernului sau al vreunui partid care submineaza credibilitatea judecatorilor criticand deciziile justitiei sau punand presiune pe institutiile judiciare
  • sa numeasca un Avocat al Poporului care sa se bucure de sprijinul tuturor partidelor, printr-un proces obiectiv si transparent, care sa conduca la selectarea unei personalitati cu o autoritate, integritate si independenta necontestate
  • sa introduca un proces transparent de nominalizare a Procurorului General si al procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie. Aceasta ar trebui sa includa aplicatii deschise bzate pe criterii de expertiza profesionala, integritate si cu realizari in domeniul combaterii coruptiei. Nicio nominalizare nu trebuie facuta in timpul actualei presedintii
  • nicio gratiere nu trebuie facuta in timpul actualei presedintii
  • sa nu numeasca ministri cercetati pentru integritate, ministrii aflati in astfel de situatii trebuie sa demisioneze
  • sa adopte proceduri clare care sa ceara demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate si conflicte de interese sau condamnari finale pentru coruptie la nivel inalt.

In plus, Comisia Europeana ar putea adopta in acest an un nou raport MCV privind Romania care sa analizeze daca ingrijorarile legate de respectarea statului de drept si independenta justitiei au primit raspuns adecvat, precum si daca este respectata separatia puterilor in stat.

"Avand in vedere incertitudinile actuale, Comisia va adopta un nou raport in cadrul MCV privind Romania pana la sfarsitul anului 2012. In acest raport se va constata daca ingrijorarile exprimate privind respectarea statului de drept si independenta sistemului judiciar au primit raspuns adecvat si daca respectarea principiului democratic al separarii puterilor in stat a fost restabilita. Comisia va monitoriza progresele cu atentie, prin intermediul unor misiuni regulate, dar si printr-un dialog strans cu autoritatile din Romania si din statele membre", se arata in proiectul raportului.