Guvernul ia in calcul o diminuare a taxei clawback impusa producatorilor de medicamente, pierderea de venituri astfel rezultata la Fondul national unic de asigurari de sanatate urmand sa fie acoperita din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii, scrie Mediafax.

Varianta este in prezent analizata de catre ministerul de resort, la propunerea Ministerului Finantelor.

Ministerul Finantelor a propus astfel, in contextul discutiilor privind rectificarea bugetului din acest an, ca Ministerul Sanatatii sa analizeze posibilitatea ca diminuarea veniturilor Fondului national unic de asigurari de sanatate, ca urmare a unei eventuale diminuari a taxei clawback, sa fie acoperita din veniturile proprii ale ministerului.

Problema taxei clawback a fost dicutata si miercuri, la Guvern, de premierul Victor Ponta, ministrul Finantelor, ministrul Sanatatii si presedintele Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate cu reprezentantii producatorilor de medicamente, arata un comunicat al institutiei.

La finalul discutiei, Guvernul a transmis un comunicat in care arata ca s-a convenit ca partile sa rezolve problemele legate de identificarea posibilitatilor legale pentru incasarea sumelor restante, aferente perioadei cuprinse intre trimestrul IV 2009 si trimestrul III 2011, recunoasterea de catre Guvern a neexistentei oricaror altor datorii provenite din taxa clawback, in afara celor mentionate anterior, pentru perioada respectiva si modificarea sistemului de referinta pentru acest an, astfel incat taxa sa fie "sustenabila".

Conform intelegerii, problemele trebuie rezolvate in termen de o saptamana, pana la 11 iulie, rezultatele si deciziile urmand sa fie comunicate imediat Fondului Monetar International si Comisiei Europene.

Sute de medicamente cu pret accesibil risca sa dispara de pe piata, intrucat autoritatile au respins orice propunere formulata de reprezentantii industriei producatoare de medicamente generice referitoare la modificarea taxei clawback, avertizeaza producatorii.

Companiile membre ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania au anuntat, saptamana trecuta, ca discutiile cu Guvernul pentru revizuirea taxei clawback au esuat, in contextul in care autoritatile au respins orice propunere formulata de reprezentantii industriei producatoare de medicamente generice.

Guvernul a transmis atunci ca premierul Ponta isi asuma responsabilitatea gasirii unei solutii privind taxa clawback, impreuna cu ministrul de Finante si cel al Sanatatii.