Comisarul european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, aflat sambata in judetul Mehedinti, a declarat cu privire la strategia Dunarii ca este nevoie de reinnoirea flotei de vase pe fluviu, el propunand proiectarea unui vas care sa raspunda atat cerintelor economice cat si celor de mediu, relateaza Mediafax.

"Am lansat un prim studiu pentru construirea unui vas tipic de transport de marfuri, care sa raspunda in mod combinat de cerintele economice si cele de mediu. Moto-ul este sa adaptam nava la Dunare si nu Dunarea la nava. Sunt locuri cu apa foarte mica pe Dunare, cu adancime mica in anumite momente ale anului si nava trebuie facuta in asa fel incat sa faca fata acestor conditii. Expertii vor proiecta o astfel de nava", a declarat Johannes Hahn.

Oficialul a mai spus ca in prezent doar 10% din potentialul de transport de marfa este folosit, iar pentru dezvoltarea transportului pe Dunare trebuie armonizate aspectele de mediu si cele economice.

"Ideea este sa construim un vas mai eficient, sa foloseasca motoare moderne. Discut si cu agentii finantatoare, cu Banca Europeana de Investitii si daca ajungem la acest vas tipic pentru Dunare, va trebui sa putem oferi niste imprumuturi atractive si niste granturi, neramburabile in asa fel incat sa schimbam, sa reinnoim flota de vase pe Dunare", a adaugat oficialul.

In vizita in judetul Mehedinti, comisarul european pentru dezvoltare regionala Johannes Hahn a fost insotit de ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, ministrul Dezvoltarii Regionale, Eduard Hellvig , ministrul Economiei, Daniel Chitoiu si ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb.

Dupa o vizita facuta la Hidrocentrala Portile de Fier I, comisarul european a participat la o conferinta pe tema strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, alaturi de mai multi oficiali din Bulgaria.