Magistratii Curtii Constitutionale nu se pot pronunta cu privire la constitutionalitatea unei declaratii a Parlamentului Romaniei, asa cum solicita presedintele Traian Basescu in cazul declaratiei Legislativului cu privire la reprezentarea tarii noastre la reuniunile Consiliului European sau ale altor organisme internationale, a declarat, luni, presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla, transmite Agerpres.

Potrivit acestuia, Parlamentul, prin declaratia adoptata, care are o valoare "politico-constitutionala", a stabilit care sunt situatiile in care delegatia Romaniei la reuniuni ale organismelor internationale este condusa de primul ministru si cand presedintele tarii este cel care reprezinta Romania.

"Curtea nu poate sa se pronunte asupra constitutionalitatii unei declaratii a Parlamentului. Ea are valoarea unei declaratii politico-constitutionale. Forul suprem de conducere in aceasta tara a dat o declaratie, in care a stabilit ca, la Consiliul European, Romania trebuie reprezentata de primul ministru si a stabilit mandatul acelei delegatii. (...) Nu Curtea Constitutionala este abilitata in acest caz. Cel care detine puterea suverana este Parlamentul Romaniei, care a hotarat, prin acea declaratie politica, ca la un asemenea eveniment, in care se discuta chestiuni executive, Romania trebuie sa fie reprezentata de premier si nu de presedinte. La alte reuniuni, la summituri pe diverse probleme, atunci presedintele tarii este cel care reprezinta Romania. Este o reuniune de alt gen, pentru ca se discuta chestiuni precum bugetul Uniunii Europene si bugetul tarilor membre", a spus Grebla.

Senatorul social-democrat a subliniat faptul ca in declaratia Parlamentului Romaniei "nu este nimic neconstitutional", deciziile luate cu privire la reprezentarea Romaniei la reuniunile Consiliului European nemaiputand fi modificate, in opinia acestuia.

"Intre UE, Consiliul European si Romania s-a purtat corespondenta oficiala, prin intermediul MAE, nu pe alte cai, nu cu posta rapida sau mai putin rapida, ci pe caile oficiale de comunicare, iar pe caile oficiale de comunicare Romania are o delegatie care este compusa asa cum stie toate lumea. Nu se mai poate modifica nimic. Nu este nimic neconstitutional in acest lucru. Curtea nu poate sa se pronunte decat asupra constitutionalitatii legilor si hotararilor. (...) Deciziile Curtii sunt, in general, obligatorii pentru ceea ce inseamna controlul constitutionalitatii legilor si hotararilor adoptate de Parlament. In rest, pe interpretarea unui fapt politic, nu cred ca e abilitata Curtea, pentru ca, altfel, Curtea s-ar transforma intr-un rabin al tarii noastre, ceea ce nu cred ca este cazul", a sustinut presedintele Comisiei juridice a Senatului.

Toni Grebla a tinut sa adauge ca deciziile Curtii Constitutionale sunt date "post-factum", adica dupa adoptarea legilor.

Intrebat care va fi reactia Parlamentului in situatia in care Curtea va decide ca declaratia Parlamentului contine aspecte de neconstitutionalitate, Toni Grebla a facut apel la rabdare, afirmand ca nu se poate pronunta pe un astfel de subiect inainte de a vedea care va fi decizia Curtii.

"De obicei, Curtea se pronunta post-factum. Parlamentul da o lege. Inainte de adoptarea acesteia nu i se cere oficial un punct de vedere Curtii Constitutionale, insa, dupa aprobarea si intrarea ei in vigoare, Curtea Constitutionala, la solicitarea celor abilitati de lege, poate sa se pronunte asupra constitutionalitatii unui text sau a unei legi. (...) Intai sa vedem reactia Curtii Constitutionale. Nu avem ce sa facem pentru ca sunt convins ca Romania este corect, constitutional, reprezentata la Bruxelles, la Consiliul European. Am dat mandat acelei delegatii ce sa faca la Consiliul European, din acest punct de vedere mie mi se par lucrurile foarte clare", a mai spus Grebla.

De asemenea, acesta a sustinut ca, din punctul sau de vedere, "a solicita intr-un asemenea moment" Curtii Constitutionale un punct de vedere cu privire la constitutionalitatea declaratiei adoptate de Parlament, reprezinta "cel putin o inabilitate politica si evident ca nu are nici o sansa de izbanda".

Totodata, presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla, a declarat ca presedintele Traian Basescu a "gresit" solicitand arbitrajul Curtii Constitutionale, in opinia social-democratului blocajele institutionale putand fi rezolvate prin dialog.

"Conflictele interinstitutionale se rezolva cu buna credinta. Prin dialog, prin negociere, nu prin arbitrajul inclusiv al Curtii. Conflictele sociale, de asemenea, se rezolva prin negociere, necesita solutii politice si nu solutii juridice, asa incat presedintele inca o data greseste, solicitand unei Curti care mai are doua probleme astazi -una este legata de faptul ca presedintele Curtii, impotriva tuturor uzantelor, s-a antepronuntat pe speta si din acest punct de vedere il face necredibil (...) si al doilea lucru este ca recent, presedintele, profitand de 20 de ani de functionare a Curtii, a decorat judecatorii in exercitiu ai Curtii Constitutionale. Macar daca avea abilitatea sa decoreze toti judecatorii in viata ai Curtii, ca nu doar acestia au avut contributii la cei 20 de ani de activitate. Erau cativa judecatori in viata si trebuiau decorati si aceia", a mai sustinut Grebla.

Toni Grebla a tinut sa precizeze ca, in opinia sa, marea "capacitate" a presedintelui Traian Basescu este aceea de a provoca conflicte.

"Este o calitate a marilor oameni politici de a evita conflicte, de a evita stari de pericol si nu de a le provoca ei insisi. Asta este capacitatea cea mare a presedintelui Traian Basescu. Daca va amintiti, a produs doua crize guvernamentale in Guvernul in care era ministru al Transporturilor. S-a certat cu toata lumea cand a fost primar general. S-a certat cu toate autoritatile, puterile statului in momentul in care a devenit presedintele Romaniei si a solicitat arbitrajul Curtii Constitutionale in nenumarate randuri", a conchis acesta.