Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, in timpul intrevederii de la Palatul Cotroceni cu Philippe Le Houerou, vicepresedinte al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, ca este "extrem de convins" ca actuala criza economica din Europa nu va disparea in urmatoarele 12 luni urmand o perioada de dificultati pe termen mediu si lung, informeaza Agerpres. Potrivit presedintelui, pozitia Romaniei este ca in acest moment nu se poate discuta despre austeritate versus relansarea economiei.

Traian BasescuFoto: HotNews / DP

"Oricum, suntem extrem de convinsi ca aceasta criza nu va disparea in urmatoarele 12 luni. Ne asteapta o perioada de dificultati pe termen mediu sau chiar lung. Pe de alta parte, suntem una dintre tarile care sustin ca in acest moment nu se poate discuta despre austeritate versus relansarea economiei. Aceasta este cea mai mare greseala pe care o putem face in momentul de fata, pentru ca in termeni reali trebuie sa pastram stabilitatea macroeconomica, iar pe baza ei sa generam crestere economica, si nu viceversa", a declarat Traian Basescu la inceputul intrevederii.

La randul sau, Philippe Le Houerou a aratat ca cele doua aspecte, stabilitatea macroeconomica si cresterea, "merg" impreuna. El a mai spus ca este nevoie si de reforme pentru a fi asigurata stabilitatea pe termen lung.

"Aceasta poveste cu «opriti austeritatea», «opriti focusarea pe stabilitatea macroeconomica, sa trecem la crestere economica, punand banii in piata» poate fi cea mai mare greseala, care va face Europa sa explodeze in urmatorii ani. Trebuie sa le pastram pe amandoua, dar cheia este stabilitatea macroeconomica. Iar noi avem experienta din 2007-2008, cand am crescut deteriorand stabilitatea macroeconomica", a mai afirmat presedintele.

Potrivit reprezentantului Bancii Mondiale, stabilitatea macroeconomica, asigurarea competitivitatii si valorificarea oportunitatilor de investitii sunt cei trei piloni pe care Romania trebuie sa isi bazeze cresterea economica.