Presedintele Traian Basescu l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe Philippe Le Houerou, vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, ocazie cu care si-a manifestat multumirea fata de faptul ca programul cu partenerii financiari internationali ai Romaniei - Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala - continua in pofida schimbarilor politice din tara, informeaza Agerpres.

"Va multumesc foarte mult ca ati aprobat imprumutul pentru Romania, in acelasi timp apreciez foarte mult preconditiile pentru folosirea banilor, care vor pune o presiune asupra Guvernului ca sa-si indeplineasca pe deplin obligatiile asumate in acordul cu UE, BM si FMI. (...) Acum eu sunt fericit pentru ca, desi nu am Guvernul meu, agenda programului cu FMI, UE si BM este continuata. Singura sansa pe care o avem pentru viitor este competitivitatea. Daca nu atingem competitivitatea, Romania nu va avea nicio sansa", a declarat Traian Basescu, in debutul intrevederii cu vicepresedintele BM.

In ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor, presedintele a reamintit ca exista si anumite intarzieri, in privinta unor privatizari, in special cu privatizari ale managementului unor companii. Seful statului roman a mai spus ca prin reforme structurale se poate ajunge la cresterea competitivitatii.

"Probabil ca urmatorul pas este sa ne uitam la programele dedicate cresterii locurilor de munca. Nu doar pentru romanii care se afla pe piata romaneasca. Dar este usor pentru noi sa intelegem, si deja simtim aceasta realitate, ca oameni din Spania si Italia incearca sa gaseasca o solutie in Romania. Si trebuie sa fim pregatiti cand valul va fi mai mare decat este acum. Probabil la urmatoarea dvs misiune, aceasta trebuie sa fie unul dintre principalele obiective", a adaugat Basescu.

Vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Philippe Le Houerou a felicitat autoritatile romane pentru "munca grea" si a precizat ca board-ul directorial a primit foarte bine progresele inregistrate de tara noastra.