Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti si-au manifestat ingrijorarea cu privire la mutarea unor familii de romi din cartierul Craica din Baia Mare intr-o cladire a combinatului Cuprom, uzina inchisa din motive legate de poluare. "Potrivit informatiilor din mass-media romana si cea internationala, la cateva ore de la mutarea in cladirea Cuprom, multe dintre familiile relocate - in special copiii - s-au imbolnavit avand nevoie de asistenta medicala", se arata intr-un comunicat al Ambasadei SUA remis HotNews.ro. Potrivit Agerpres, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Asztalos Csaba Ferenc, a spus miercuri ca institutia pe care o conduce analizeaza cazul romilor de la Baia Mare pentru a decide daca este de competenta sa ori este un caz penal.

Ambasada SUA atrage atentia ca imobilul in care au fost mutate familiile de romi nu a fost inspectat si nu au fost luate masuri pentru ca spatiul sa poate fi locuit in siguranta. De asemenea, nu au fost indepartate substantele toxice din cladire si nu au fost pregatite spatii de dormit, facilitati sanitare sau pentru pregatirea mancarii.

"Acesti rezidenti au fost indepartati din casele lor fiindu-le promise locuinte alternative in conditii de siguranta, insa este evident ca imobilul Cuprom nu este sigur. Indemnam autoritatile orasenesti, judetene si cele nationale sa ia masuri prompte pentru a garanta bunastarea acestor familii, precum si a celorlalti membri ai comunitatii rome predominante in cartierul Craica, care sunt inca in pericol de evacuare de catre autoritatile de la Baia Mare. Situatia actuala constituie esecul autoritatile orasenesti de a oferi protectie de baza cetatenilor sai. Contribuie, de asemenea, la puternica perceptia de discriminare voita a comunitatii rome", se arata in comunicatul Ambasadei SUA.

Autoritatile municipiului Baia Mare au inceput, pe 11 mai, mutarea romilor care si-au construit ilegal locuinte improvizate pe malul paraului Craica. Familiile au fost mutate in spatiile special amenajate in fostul corp administrativ al combinatului metalurgic Cuprom.

Prezent miercuri la conferinta aniversara "Solutii legislative si politici antidiscriminare in Romania si Germania", organizata cu prilejul implinirii a 10 ani de la infiintarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii la Palatul Parlamentului, presedintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, a precizat ca institutia pe care o conduce analizeaza cazul romilor de la Baia Mare pentru a decide daca este de competenta sa ori este un caz penal, informeaza Agerpres.

"Nu ne-am sesizat in acest moment pe acest caz pentru ca analizam daca este un caz de discriminare sau un caz penal in care s-a pus in pericol viata unor persoane. Noi apreciem ca mai degraba ar fi un caz penal in care s-a pus in pericol viata unor persoane decat un caz de discriminare in sens restrans. Analizam daca institutia noastra are competente sau nu. In orice caz condamnam public ceea ce s-a intamplat la Baia Mare, romii au fost mutati intr-o cladire poluata care le afecteaza sanatatea. Cred insa ca politia si inspectia sanitara trebuia sa-si exercite atributiile legale", a spus Asztalos Csaba Ferenc.