Cei mai multi cititori HotNews.ro sustin ca statul roman trebuie sa se indrepte impotriva celor care au semnat demiterile ilegale din administratie, sanctionate in instanta cu recuperarea prejudiciului si plata unor daune, bani care ar trebui recuperati de la cei direct raspunzatori de comiterea abuzului, dupa cum rezulta din postarile la articolul Aveti idei pentru iesirea din infernul epurarilor publicat joi. In cursul serii, premierul Victor Ponta a anuntat, la randul sau, ca Guvernul va merge in instanta impotriva fostilor ministri pentru recuperarea prejudiciilor care ar fi fost create inclusiv prin schimbarea ilegala de personal.

HotNews.ro ro a publicat ieri, sub semnatura jurnalistului Dan Tapalaga, un text care a pus in discutie epurarile din administratie, care costa statul roman la fiecare schimbare de guvern milioane de euro. Acesti bani trebuie platiti functionarilor concediati abuziv, pe care justitia ii instaleaza peste cativa ani la loc in functii, platindu-le salariile retroactiv plus despagubiri. Acest fenomen se repeta deja de ani buni. Incercarile guvernarii Boc de a legaliza politizarea administratiei au fost oprita la Curtea Constitutionala. Situatia pare fara iesire astfel ca cititorii HotNews.ro au fost invitati sa propuna solutii. Prezentam mai jos cele mai interesante postari:

  • Vlad Tepes: 1. O noua Constitutie , prin care sa se instituie inmovibilitatea functioanrului public care si-a castigat manadatul de 5 ani prin concurs, ca la judecatori. 2. Raspunderea personala penala si pecuniara pentru cei ce semneaza demiteri dovedite ilegale si abuzive de catre instanta.Statul suntem noi.Daca judecatorul hotaraste sa ii dea 2 miliarde inapoi la fucntionarul X sa plateasca cine l-a demis pe nedrept, de exemplu Prim Ministrul, din buzunarul propriu. 3.Cristerii de perfromanata la functionari. Se tot vorbeste de priederile institutiilor publice deconcentrate /companii de stat. Directorii sa fie manageri si sa plateasca pagubele cu postul lor/avand si procent din castig.
  • pehash: si nu cred ca e ceva ce trebuie schimbat. m-ar mira sa nu exista o baza legala care sa permita statului sa ceara inapoi respectivele daune castigate in instanta de la cel care a luat decizia incalcand legea. dar nu cred ca usl se va inghesui sa faca asa ceva pentru ca peste cativa ani s-ar putea sa fie ei vanati. corb la corb nu...
  • adi: Prea multe nu se pot schimba. Ar trebui schimbata constitutia fie pentru a valida aceste schimbari odata cu schimbarea guvernului fie pentru a le interzice categoric. Mi se pare insa mai corect sa le validezi. Peste tot e asa. Pleaca o administratie vine alta. Ca doar de aia se zice si in state administratia Obama sau administratia Bush. DAR si asta e un mare dar. Ar trebui data o lege care sa oblige partidele sa nu poata numi pe oricine. Adica nu pui un un inginer la nu stiu ce agentie de artisti si un medic la agentia pentru mine. Legea sa prevada clar ca trebuie sa fie cineva cu studii din domeniul respectiv si cu experianta de minim 5 ani in domeniul respectiv nu in alte domenii. Eventual sa aiba si un master in management pe langa studiile si experienta pe domeniul respectiv. Macar asa si daca ii schimbam stim ca nu ajung tot felul de incompetenti acolo. Ok ca-s pusi pe linie de partid, n-am o problema cu asta, fiecare e liber sa fie intr-un partid, dar macar sa fie cineva competent nu cate un neica nimeni. Si sub el adevaratii profesionisti sa geama si sa se mire de prostia si incompetenta sefului.
  • Radu: Una din posibilele solutii a fost enumerata chiar de d-vs: implicarea la scara mare (a se vedea Project Arizona) a presei in documentarea, centralizarea si publicarea cazurilor de epurare. Dupa cum demonstreaza recentele cazuri Mang si Dumitrescu, daca presa se coalizeaza se poate pune suficienta presiune pe guvern.
  • pinguin_jucaus: Atunci cand se schimba puterea sa nu mai procedeze abuziv si sa-i dea afara, ca sa-si puna pe posturi, clientela politica. Si daca a fost castigat un proces, despagubirile sa le suporte cel care a acut numirea!
  • Aurel: Sa sa faca un corp de profesionisti(bugetari)prin concurs filmat si inregistrat,bine platiti ca la particulari si sa se stabileasca un numar de functii (ex in M. Britanie 1300) de catre toate partidele care sa fie legiferat in constitutie,ca sa fie greu de modificat ulterior.
  • Usher: E foarte simplu: orice demitere ilegala trebuie sa fie anulata de justitie, iar paguba statului sa fie recuperata de la cel care a facut demiterea, indiferent de rangul sau (Presedinte, prim-ministru, ministru etc.). E o logica de bun simt, care se practica in toata lumea normala, cu stat de drept. Numai la noi exista libertate fara responsabilitate, de aceea suntem in halul asta...

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seara, la Realitatea TV, ca Guvernul va merge in instanta impotriva fostilor ministri pentru recuperarea prejudiciilor care ar fi fost create inclusiv prin schimbarea ilegala de personal, transmite Agerpres. "Exista actiunea in justitie impotriva celor care au semnat actele administrative. (...) Eu le-am cerut tuturor ministrilor si imediat ce avem datele necesare o vom face, sa mergem in instanta impotriva celor care au produs acest prejudiciu", a spus Ponta.

Seful Guvernului a sustinut ca in aceste sase luni de guvernare, pana la alegerile parlamentare, vor fi demarate actiunile in justitie. "In aceste sase luni categoric da. In iulie, august, cand lumea e mai linistita, atunci va fi mai multa activitate aici", a aratat premierul. In privinta fostilor ministri vizati, el a dat exemplul lui Traian Igas, fostul sef de la Interne, despre care Ponta a sustinut ca ar fi schimbat abuziv din functii salariati ai ministerului, care acum pretind drepturile de la stat.

'Nu ma astept ca domnul Boc personal, cel care a semnat toate actele, o sa aiba din averea domniei sale sa plateasca. Dar trebuie sa fie dator Guvernului roman, asa cum trebuie sa fie si alti ministri, ma refer la Interne, domnul Igas a dat afara pe toti sa si-i puna pe ai lui nerespectand legea. Toti au castigat procesele si acum vin sa fie reintegrati sa le dam si salariile inapoi. O sa mergem si la domnul Igas si la ceilalti domni care au semnat, pentru ca trebuie sa fie un capat in care sa nu mai facem', a mai afirmat Ponta.

De asemenea, prim-ministrul a aratat ca le-a cerut ministrilor sai sa scape doar pe cale legala de persoane instalate politic in functii.'La fel le-am spus tuturor ministrilor: vreti sa scapati de anumiti oameni evident pusi politic, dar nu o faceti ilegal', a declarat Ponta citat de Agerpres.