"Ni s-a comunicat ca se renunta la ideea de granturi partiale. Din ce am inteles de la ministru, cifra de scolarizare pentru universitati va fi apropiata ca valoare la cea din anul anterior", a declarat Daniela Alexe, presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), pentru Agerpres. Reprezentantii ANOSR s-au intalnit marti cu ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, iar printre subiectele discutate se afla si finantarea invatamantului superior pentru anul 2012-2013.

"Ni s-a comunicat ca se renunta la ideea de granturi partiale. Din ce am inteles de la ministru, cifra de scolarizare pentru universitatii va fi apropiata ca valoare la cea din anul anterior. Practic, nu se va merge pe ideea de a creste grantul si astfel sa scada numarul de locuri la universitati. Valoarea grantului nu ni s-a comunicat, dar probabil nu o sa fie cea care s-a propus, ci valoarea va fi aproximativ aceeasi cu cea de anul trecut prin care se finanta locul la superior, in jur de 2.500 lei pe an per grant", a declarat Daniela Alexe pentru Agerpres.

Presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania a declarat ca a fost informat si ca se va demara procedura pentru tabere studentesti. "Vom avea in aceasta vara tabere. Ramane ca Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret (ANST) sa transmita procedurile universitatilor cat mai repede", a declarat Alexe. Potrivit acesteia, Ministerul Educatiei a anuntat ca sustine reprezentativitatea studentilor de 25% in universitati.

Ce inseamna finantare pe baza de granturi

Declaratiile vin dupa ce, in luna aprilie, fostul ministru al Educatiei Catalin Baba anunta ca cifra de scolarizare pentru universitati va fi acoperita de un numar de 45.000 de granturi.

"Nu se mai finanteaza studentii ca pana acum, ci este o finantare pe baza de granturi", afirma Catalin Baba, care explica faptul ca cele 45.000 de granturi se acorda pe toata perioada ciclului de studii si ca pot fi fractionate la decizia universitatilor, in conditiile respectarii capacitatii de scolarizare.

"Socotind ca un grant de studiu ar fi pentru un student echivalent in jur de 4.000 de lei, universitatea poate sa decida in temeiul autonomiei universitare sa acorde un numar de granturi complete (adica studentii primiti pe aceste locuri nu trebuie sa plateasca nicio taxa de-a lungul studiilor de licenta, de exemplu) sau poate sa decida sa fractioneze acest grant. Adica studentul sa plateasca 1.000 lei, de exemplu, si universitatea restul de 3.000. Banii care nu sunt consumati complet sunt adunati pentru a da noi granturi de studii, iar universitatea are deplina libertate sa stabileasca numarul de studenti pe care ii primeste, cu respectarea standardelor de calitate", declara Catalin Baba.

"Suma pe care MECTS o aloca pentru finantarea de baza in invatamantul superior este aceeasi in acest an ca si in anul trecut. Diferenta consta in calculele care au fost facute la nivelul ministerului. Daca pana acum se alocau in jur de 2.600-2.800 de lei pe an pentru studentul echivalent, de anul acesta se aloca aproximativ 4.000 de lei pentru studentul echivalent. Ramane insa la latitudinea universitatilor sa decida daca iau mai multi studenti sau vor dori sa aiba un numar mai mic de studenti bugetati cu mai mult", a explicat fostul ministru.

Potrivit proiectului de Hotarare de Guvern anuntat in aprilie de Catalin Baba, fata de anul trecut, exista o diferenta la studii de licenta cu aproximativ 17.000 de locuri mai putine pentru anul 2012-2013, de la aproximativ 62.000 de locuri la 45.000 de granturi a cate 4.000 de lei fiecare. "Multe universitati vor fi tentate sa imparta aceste granturi. (...) Nu obligam nicio universitate sa creasca taxele. Pe de alta parte, nu putem permite ca invatamantul superior sa fie subfinantat. Trebuie sa renuntam ca MECTS sa finanteze locurile cu taxa", declara acesta citat de Agerpres.

Cifrele de scolarizare pentru universitar 2012-2013 prevazute de proiectul de HG anuntat in aprilie fata de cifrele de scolarizare de anul trecut:

  • studii universitare de licenta (anul I): 45.887 pentru anul universitar 2012-2013 fata de 62.850 anul trecut
  • studii universitare de master: 25.426 pentru anul universitar 2012-2013 fata de 35.600 anul trecut
  • studii universitare de doctorat: 1.504 pentru anul universitar 2012-2013 fata de 3.500 anul trecut

Descarca de aici Proiectul de HG privind cifrele de scolarizare in invatamantul preuniversitar si universitar de stat in anul 2012-2013 - proiect propus in aprilie

Citeste si: