Guvernul britanic face deja pregatirile de urgenta pentru a face fata unui scenariu sumbru in care Grecia ar parasi zona euro, dupa ce guvernatorul Bancii Angliei, Sir Mervyn King, a avertizat Europa ca "se dezmembreaza".

Raportele venite de la Atena care sugerau ca sume masive de bani sunt retrase din tara au intensificat ingrijorarea in Londra cu privire la impactul unei aschieri a zonei euro pe o economie a Marii Britanii care se afla blocata intr-o dubla recesiune, anunta The Guardian.

Unele estimari indica faptul ca daca Grecia ar parasi zona euro brusc acest lucru ar costa economia Europei aproximativ 1 trilion de dolari, adica 5% din productia zonei. Daca iesirea ar fi controlata zona euro ar pierde "doar" 2% din PIB-ul regiunii adica aproximativ 300 de miliarde de dolari.

Oficialii SUA, in frunte cu presedintele Barack Obama sunt la fel de ingrijorati de situatia monedei unice in conditiile in care o eventuala prelungire a crizei in Europa ar periclita fragila economie americana care abia si-a revenit din recesiune.

Intr-un discurs care a avut loc in Manchester inainte de zborul catre SUA pentru summit-ul liderilor G8, prim-ministrul britanic, David Cameron a declarat ca decizia liderilor din Europa privind soarta zonei euro nu mai poate fi intarziata.