"Cred ca Romania a beneficiat pana acum din colaborarea cu FMI cu care a stabilit de comun acord unele masuri. Cred ca Romania este pe calea de succes. Daca te uiti la restul Europei, Romania are o pozitie foarte solida si cred ca nu este cazul sa pui in pericol aceste succese atinse" a declarat Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI, intrebat cum comenteaza posibilitatea rediscutarii acordului cu Fondul. Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, vineri, la B1 TV, ca trebuie rediscutat acordul cu FMI. "Eu cred ca trebuie sa rediscutam acordul cu FMI. S-au acceptat niste lucruri fara sa se judece", a spus Iliescu.

Andreas von Mettenheim in studioul HotNewsFoto: Hotnews

Asculta integral Discutia de Luni cu Ambasadorul Germaniei Andreas von Mettenheim

Descarca fisierul audio in format MP3

Dan Tapalaga: Invitat la Discutia de Luni este ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim. Bun venit din nou la Discutia de Luni realizata de HotNews.ro si RFI. Romania are un nou guvern. Care sunt asteptarile la Berlin legate de noul guvern si de premierul Victor Ponta?

Andreas von Mettenheim: Asteptarile noastre sunt usor de explicat, ele se inteleg de la sine. Dorim ca noul Guvern sa mentina si sa dezvolte nivelul inalt al bunelor relatii bilaterale romano germane si ne dorim, in afara de aceasta, ca guvernul roman sa raspunda obligatiunilor europene care ii revin, e un lucru valabil si de la sine inteles si pentru germani.

Dan Tapalaga: V-ati intalnit recent cu noul ministru de externe, Andrei Marga. Credeti ca Romania isi va schimba prioritatile in diplomatie, am vazut comentatori putin confuzi din cauza celor declarate de dl Marga despre Rusia, China...

Andreas von Mettenheim: Schimbari in politica externa a Romaniei ar trebui sa-i apartina in exclusivitate dlui Marga si nu mie. Din punctul de vedere al Germaniei, atat Federatia Rusa cat si Republica Populara Chineza sunt global players (actori globali) astfel incat e bine sa ai un dialog chibzuit pe care sa ti-l cladesti cu aceste tari. Sigur ca nu trebuie neglijate nici drepturile omului.

Dan Tapalaga: Cativa comentatori au interpretat accentele puse de dl Marga, a inceput prin a vorbi despre relatiile cu Rusia si China, si abia apoi de marii parteneri, UE, Statele Unite.

Andreas von Mettenheim: Lucrul acesta e ca si cum ai citi in ceasca de cafea. Sunt ferm convins ca noul ministru de externe al Romaniei stie ca politica externa romana trebuie sa fie focalizata pe relatia cu Uniunea Europeana.

>

Dan Tapalaga: Ati remarcat vreun semn ca progresele facute in justitie vor incetini sub noul Guvern?

Andreas von Mettenheim:Nu am vazut astfel de semnale, din contra, am vazut ca guvernul Romaniei in propriul program de guvernare enunta in mod explicit MCV, mai precis dorinta de a atinge tintele formulate de acesta si consider ca este un semnal bun.

Dan Tapalaga: E bine pentru Romania sa aiba un personaj politic la ministerul Justitiei, Titus Corlatean este cunoscut pentru bunele relatii pe care le are cu fostul premier, Adrian Nastase, condamnat in prima instanta.

Andreas von Mettenheim: Il cunosc de ceva timp pe dl Corlatean, in calitatea sa de presedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului. Momentan, nu am nici o umbra de dubiu ca si in calitate de ministru al justitiei isi va indeplini indatoririle de serviciu. Ceea ce aminteati dvs, acea sentinta pronuntata de justitia romana, cred ca ar trebui sa asteptam o sentinta definitiva si irevocabila.

Dan Tapalaga: Ati pledat de multe ori pentru mentinerea MCV in justitie. Sunteti increzator ca lupta impotriva coruptiei va continua intr-un mod eficient?

Andreas von Mettenheim: Sunt increzator in societatea romana, in politica romana, cred insa ca MCV-ul este o motivatie in plus, un imbold. Poate avea acest efect de imbold sumplimentar pentru a perpetua reformele si pentru a le aplica si mai repede.

Dan Tapalaga: Cu totii am putut observa ca politicienii nu sunt fericiti cu MCV, chiar daca spun ca vor sa-l pastreze si sa indeplineasca obligatiile. Cand au ocazia vorbesc impotriva MCV, despre justitia independenta etc

Andreas von Mettenheim: Intr-adevar, cred ca situatia Romaniei nu este foarte simpla. Pe de o parte considera discriminatoriu acest mecanism si am maxima intelegere pentru acest lucru. E clar ca, in aceste conditii, nu poti fi fericit, intre ghilimele, inteleg acest lucru. Ori, in politica nu e vorba de fericire, ci de succes.

Dan Tapalaga: FMI a semnalat o usoara crestere a arieratelor in economia romaneasca dupa o usoara scadere. Ce spun companiile germane despre acest lucru?

Andreas von Mettenheim: Acele companii afectate de arierate cu siguranta nu sunt fericite. Stiti foarte bine ca aceste companii germane sunt de talie mica si mijlocie astfel incat ele nu pot rezista si supravietui cu astfel de arierate pe termen lung. Pe de alta parte, FMI-ul amintit de dvs. a atestat Romaniei progrese. Cred ca este momentul potrivit sa ne oprim cu aceste arierate. Cred ca presedintele Bancii Nationale a Romaniei spunea candva ca a nu plati este cea mai proasta solutie pentru a-ti finanta deficitul.

Dan Tapalaga: In opinia dvs, exista vreun risc pentru noul guvern, cu o puternica componenta de stanga, sa preseze pentru rediscutarea tratatului fiscal?

Andreas von Mettenheim: Nu stiu daca stanga si dreapta in politica romaneasca se pot aplica foarte clar pentru politica romana. Un lucru este sigur: acest pact de consolidare fiscala, care a trecut prin Camera Deputatilor in Romania cu o majoritate considerabila nu poate fi renegociat. 25 din cele 27 de state europene l-au semnat deja.

Dan Tapalaga: Ce pot renegocia este acordul cu FMI, l-am auzit pe Ion Iliescu vorbind despre posibilitatea rediscutarii acordului cu FMI.

Andreas von Mettenheim: Cred ca Romania a beneficiat pana acum din colaborarea cu FMI cu care a stabilit de comun acord unele masuri. Cred ca Romania este pe calea de succes. Daca te uiti la restul Europei, Romania are o pozitie foarte solida si cred ca nu este cazul sa pui in pericol aceste succese atinse.

Dan Tapalaga: Vorbind despre economie, care sunt asteptarile dvs privind politicile fiscale in Romania, sa se schimbe sau sa ramana la fel?

Andreas von Mettenheim: Politica fiscala este o definitie larga, generala. Daca cresc salariile sau nu, lucrurile acestea tin de datoria executivului roman, in exclusivitate. Per ansamblu, trebuie sa se incerce insa limitarea indatoririi noi. Cred ca este important acest aspect, pentru ca el va fi onorat si de strainatate, de celelalte tari, astfel incat Romania sa aiba sansa de a se refinanta pe pietele de capital externe, la dobanzi acceptabile.

Dan Tapalaga: Cum comentati revenirea populismului, extremismului si miscarilor radicale in Europa, la fel revenirea discursului protectionist si nationalist?

Andreas von Mettenheim: As lasa la o parte populismul pentru ca el exista cam peste tot in tarile noastre. Extremismul de dreapta insa este periculos, mai periculos. El poate submina valorile fundamentale pentru care noi am croit si cladit Europa. Ideea europeana, este o structura libera, aceasta libertate de schimburi de marfa, de persoane, de a calatori in mod liber. Iar cei care prezinta noi idei protectioniste nu fac nici un favor Europei. Ca idee politica, extremismul de dreapta trebuie combatut.

Dan Tapalaga: Vedeti vreun risc pentru Romania sa intre intr-o perioada nationalista?

Andreas von Mettenheim: Pana la ora actuala nu, deloc. Cred ca este una din marile succese ale acestei tari, care a trecut printr-o perioada dificila si care a reusit sa impinga undeva in afara societatii astfel de idei extremiste.

Dan Tapalaga: Pe de alta parte avem cazul minoritatilor, au acuzat puternic noul guvern pentru politica referitoare la minoritati. De exemplu anularea deciziei de infiintare a unei facultati cu predare in limba maghiara la Targu Mures, faptul ca UDMR n-a fost invitat in noul guvern.

Andreas von Mettenheim: Cred ca sunt intrebari la care doar politica interna romana poate sa raspunda. Eu vorbesc in calitate de ambasador al Republicii Federale Germania si vorbesc in numele minoritatii germane. Cred ca minoritatea germana este foarte bine integrata in politica romana si ca nu are de ce se teme.

Dan Tapalaga: Nu putem incheia acest interviu fara a vorbi despre Grecia, subiectul fierbinte al zilei. Credeti ca Grecia va iesi din eurozona sau va fi salvata din nou?

Andreas von Mettenheim: Sper ca Grecia sa nu paraseasca eurozona pentru ca imi planificasem sa calatoresc cu sotia mea in vara anului acesta in Grecia. Cred insa ca eforturile noastre, mai ales ale Germaniei in calitatea sa de tara economica puternica in Europa, cred ca eforturile noastre trebuie orientate spre pastrarea Greciei in eurozona. Conditia de baza fiind insa ca Grecia sa indeplineasca acele obligatiuni stipulate in acorduri. Daca reuseste acest lucru vom face tot ceea ce ne sta in putinta ca tara sa ramana in eurozona. Ar insemna de fapt un esec, nu doar pentru Grecia ci si pentru noi toti.

Dan Tapalaga: Intr-un worst case scenario, cu Grecia parasind eurozona, vedeti vreun risc pentru Romania?

Andreas von Mettenheim: S-a vehiculat des care ar exista un risc datorat expunerii bancilor grecesti in Romania. Nu cred ca este un risc specific, cred ca este un factor de instabilitate general si nu se refera doar la Romania, ci ne-ar afecta pe noi toti.

NOTA: Discutia de Luni, realizata de Dan Tapalaga, se difuzeaza incepand cu orele 19.10 la Radio France International (93,5 FM - Bucuresti) si este disponibila si pe site-ul HotNews.ro.