Rusia intentioneaza sa aiba legaturi strinse cu SUA, dar nu va tolera interferente in afacerile interne si vrea "garantii ferme" ca scutul antiracheta nu este indreptat impotriva sa, se arata intr-un decret semnat de Vladimir Putin luni, imediat dupa investirea in functia de presedinte, scrie Reuters.

Putin a stabilit prin acest decret prioritatile de politica externe ale Federatiei Ruse.

In document se arata ca Rusia vrea sa impinga cooperarea cu SUA la un "nivel cu adevarat strategic", dar relatiile trebuie sa fie bazate pe "egalitate, non-interferenta in afacerile interne si respect pentru interesele partenerului".

Reamintim ca SUA si NATO au refuzat constant sa ofere garantii juridice Moscovei privind scutul antiracheta, scut care va avea componente amplasate si in Romania, in baza militara de la Deveselu.

Putin, a treia strigare la Kremlin

Reamintim ca Vladimir Putin s-a intors la Kremlin pentru al treilea mandat de presedinte. Ceremonia de investire s-a derulat fara incidente: au fost rostite cuvintele potrivite, iar numerosii participanti s-au fotografiat pe fundalul impunatoarelor sali ale Kremlinulu, scrie ziarul rus Vzgliad.

Putin a primit valiza nucleara, in timp ce, sub privirile vigilente ale trupelor OMON, opozitia a organizat un mars pe bulevardul Tverskoi, iar fortele de ordine au facut ordine pe teresa cafenelei John Donn, locul de intalnire al ziaristilor de opozitie si activistilor politici. O Moscova pustie, un spectacol maestuos de inscaunare, totul arata ca Rusia paseste intr-o noua era. Vin alte vremuri, scrie publicatia Vzgliad. Si chiar daca figura lui Putin nu mai induce pe nimeni in eroare, schimbarile sunt, totusi, inevitabile, noteaza sursa citata.

Vedomosti constata, pe de alta parte, ca invitatii la ceremonia de la Kremlin l-au intampinat pe noul presedinte cu fluieraturi, iar o doamna in varsta a varsat o lacrima: „Slava Domnului, ca s-a intors!”. Oaspetii s-au prezentat la Kremlin cu mult inainte de inceperea spectacolului si s-au imprastiat in doua Sali: Andreevski si Gheorghevski. In prima a fost invitata sefimea: ministrii, vicepremieri si alte personalitati de rang inalt.

In a doua au intrat ceilalti invitati, printre care o serie de oameni de afaceri, precum Aleksei Mordashov, Serghei Generalov si Vagit Alekperov. Tot acolo a fost zarit fostul presedinte sovietic, Mihail Gorbaciov. Naina Eltina, vaduva fostului presedinte rus, Boris Eltin, a fost poftita in prima sala. La ceremonie au fost, de asemenea, chemati sa participe si au dat curs invitatiei fostul premier italian, Silvio Berlusconi si fostul cancelar german, Gerhard Schroeder.

Nici un sef de stat in exercitiu nu a fost prezent la investire.

Gazeta.ru informeaza, pe de alta parte, ca televiziunile care au transmis in direct ceremonia de la Kremlin nu s-au deranjat sa arate si alta latura a pregatirilor: cea din strada. Multi dintre activistii care s-au adunat pentru marsul de pe bulevardul Tverskoi au fost arestati. Postul de radio Eho Moskvy afirma ca au fost retinute aproximativ 120 de persoane.

"Am reusit multe, dar nu ne-am indeplinit in totalitate obligatiunile sociale, am inceput doar modernizarea economiei”, a concluzionat Medvedev, dupa patru ani de presedintie si cu cateva ore inainte ca Putin sa propuna candidatura lui pentru functia de premier. Medvedev a amintit in bilantul sau inclusiv razboiul cu Georgia din 2008 si, aluziv, s-a referit la actiunile de protest ale cetatenilor din ultimul an al mandatului sau.

„Cred ca una dintre marile noastre izbanzi vizeaza ampla participare a cetatenilor la viata politica. Este extrem de important ca insasi puterea a devenit mai deschisa pentru dialog si colaborare”, a spus el, inainte de a recunoaste ca „sunt bucuros ca astazi Vladimir Putin devine presedinte. Este un om cu experienta, un conducator puternic, pe care-l sustine marea majoritate a cetatenilor”, a concluzionat Medvedev.

„Vrem si vom trai intr-o tara democratica”, a lansat, la randul sau Putin, in incheierea scurtei sale intervenitii, in care a trasat, scurt, obiectivele sale: „o noua economie”, „popularea imenselor noastre teritorii”, necesitatea de a deveni „lider si centru de atractie a Eurasiei”, „consolidarea democratiei ruse, a drepturilor si libertatilor, formarea unei agende nationale”. „Are de indeplinit o misiune dificila si responsabila, ii doresc succes”, a spus Putin, avandu-l, desigur in vedere pe Medvedev, care, daca nimic extraordinar nu se intampla, va prelua conducerea guvernului.