Bucurestenii au la dispozitie patru spatii special amenajate pentru picnic si gratare in care sa poata iesi la picnic, iar alte cinci, majoritatea in sectorul 2, sunt in curs de amenajare, informeaza Mediafax citand informatii furnizate de reprezentantii autoritatilor locale.

  • Primaria Capitalei a amenajat un spatiu special pentru picnic la Palatul Mogosoaia, unde sunt puse la dispozitia cetatenilor gratare si saci menajeri pentru colectarea deseurilor. Reprezentantilor municipalitatii au declarat ca proiectul pentru amenajarea unei zone destinate acestei activitati in aer liber a fost initiat si realizat anul trecut. De atunci, au fost identificate si alte spatii, care urmeaza sa fie amenajate.
  • In sectorul 1 nu exista nici un spatiu amenajat pentru picnic. Reprezentantii Primariei Sectorului 1 au precizat ca in aceasta arie administrativ-teritoriala "nu exista zone in care sa poata fi amenajate, pentru cetateni, spatii destinate picnicurilor".
  • In sectorul 2 este functional un singur spatiu, in parcul Sfantul Pantelimon.  Reprezentantii Administratiei Domeniului Public (ADP) din sectorul 2 au precizat ca mai sunt alte 4 zone in curs de amenajare: parcurile Plumbuita, Lunca Florilor, Morarilor si Dobroesti.
  • In sectorul 4 autoritatile locale au amenajat o zona pentru gratare in Parcul Lumea Copiilor. Potrivit reprezentantilor autoritatii locale a sectorului 4, "inca din vara lui 2009", in Parcul Lumea Copiilor, exista "o zona pentru barbeque" cu 70 de gratare. Langa gratare sunt foisoare de lemn in care se poate servi masa, curatenia in zona fiind asigurata de ADP Sector 4. Pentru accesul in aceasta zona a parcului, cetatenii trebuie sa prezinte un act de identitate, potrivit reprezentantilor primariei de sector.
  • In sectorul 5 nu este amenajata nicio zona unde cetatenii sa poata iesi la picnic, spun reprezentantii Primariei Sectorului 5.
  • In sectorul 6 exista un spatiu pentru gratar intre Parcul Crangasi si Lacul Morii. Primaria sectorului 6 a amplasat in aceasta zona, inca de la inceputul lunii aprilie, 5 gratare. Ulterior, numarul gratarelor a fost marit la 7. Potrivit primariei de sector, un alt spatiu destinat picnicului este in curs de amenajare in cartierul ANL "Constantin Brancusi", din acelasi sector, aici urmand sa functioneze sase gratare. In ambele zone pentru picnic din sectorul 6 vor fi amplasate si toalete ecologice, iar politistii locali vor supraveghea locurile unde se afla gratarele, au precizat reprezentantii autoritatii locale de sector.

Legea picnicului

Legea privind desfasurarea activitatilor de picnic, care a intrat in vigoare in 30 martie, reglementeaza activitatile de picnic desfasurate pe domeniul public ori privat al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale, avand ca scop prevenirea, reducerea si eliminarea impactului negativ asupra mediului, asupra starii de sanatate a populatiei, generat de practicarea inadecvata a activitatilor de picnic.

Actul normativ stabileste amenzi de pana la 5.000 de lei pentru iesirile la iarba verde in alte zone decat cele special amenajate.

Lipsa spatiilor special amenajate pentru picnic face insa dificila aplicarea legii.

Controale de 1 mai

Ministrul Mediului, Korodi Attila, a anuntat miercuri, 25 aprilie, controale ample in zonele traditionale de picnic din intreaga tara in zilele libere de 1 Mai, admitand totodata lipsa spatiilor special amenajate pentru iesirile romanilor la picnic.

Astfel, peste o mie de angajati ai autoritatilor de mediu vor efectua, in perioada 28 aprilie - 1 mai, controale la nivel national in vederea observarii modului in care sunt respectate noile prevederi ale Legii picnicului, intrata in vigoare la finele lunii martie a acestui an, potrivit Ministerului Mediului si Padurilor (MMP), informeaza Agerpres.

Ministrul Mediului a precizat ca prin aceste controale se intentioneaza descurajarea celor care nu-si strang gunoaiele inainte de a pleca de la pincic sau de la gratar. Totusi, ministrul a insistat asupra componentei de preventie a controalelor, spunand ca autoritatile nu vor da amenzi decat in cazul in care cei prinsi in neregula nu se supun cerintelor celor din echipele de control.