Ministrul Mediului a anuntat controale ample in zonele traditionale de picnic din intreaga tara in zilele libere de 1 Mai, admitand totodata lipsa spatiilor special amenajate pentru iesirile romanilor la picnic si cerand o statistica a acestora de la autoritatile locale pana la sfarsitul lunii mai, scrie Mediafax.

Ministrul Korodi Attila a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca a cerut autoritatilor locale din intreaga tara o statistica a locurilor de picnic si campare.

"Din pacate, realitatea Romaniei de astazi este ca suferim un deficit la capitolul amenajarii spatiilor de picnic si al dotarii acestora cu cele necesare: containere dedicate colectarii selective a deseurilor, amenajarea de locuri speciale pentru aprinderea focului, toalete ecologice. Aici autoritatile locale au de lucru in perioada urmatoare. (...) Dar cum stim, de la promulgarea Legii picnicului pana la aplicare este cale lunga in multe cazuri! Nu-mi doresc intarzierea reactiei autoritatilor locale in aceasta privinta. Este si motivul pentru care le-am solicitat oficial ca, pana in data de 30 mai, sa ne furnizeze lista locurilor destinate camparii sau activitatilor de picnic", a spus Korodi.

Autoritatile locale vor fi asadar obligate sa furnizeze, pana la data stabilita de minister, o lista care sa contina localizarile si suprafetele in metri patrati ale acestor zone, termenul pana la care primariile amenajeaza aceste spatii, conform Legii picnicului, dar si planul de actiuni de ecologizare a zonelor folosite pana acum de populatie pentru asfel de activitati, dar in care gratarele si picnicurile vor fi interzise.

Cu toate ca inca nu exista o harta clara a acestor locuri de picnic, ministrul Mediului a anuntat ca incepand cu perioada zilelor libere de 1 Mai vor fi efectuate controale pentru descurajarea celor care nu-si strang gunoaiele inainte de a pleca de la pincic sau de la gratar.

Totusi, ministrul a insistat asupra componentei de preventie a controalelor, spunand ca autoritatile nu vor da amenzi decat in cazul in care cei prinsi in neregula nu se supun cerintelor celor din echipele de control.

"Nu vor primi amenzi cei care merg la picnic in zone inca neamenajate dar isi aduna, la sfarsitul distractiei, resturile si deseurile", a spus ministrul.

Controalele vor fi facute in special "in zonele care au devenit sensibile ca urmare a experientei ultimilor ani". Intre exemplele date de Korodi se numara zone din jurul Capitalei, precum Cernica, sau Padurea Baneasa, dar si zona Vadul Cerbului din Busteni sau Valea Rasnoavei din Brasov. "Probleme inregistram insa si in alte judete importante, precum Suceava, Hunedoara, Caras-Severin, Cluj, Sibiu, Ialomita, Mures si Alba", a mai spus Korodi.

Controalele vor fi realizate de peste 460 de echipe ale autoritatii de mediu numai in perioada 28 aprilie - 1 mai. Dintre acestea, o suta de echipe apartin Garzii Nationale de Mediu, 318 sunt echipe de control ale Romsilva si 42 sunt de la Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si Vanatoare.