Fostul spital din Plopeni (Prahova), inchis in aprilie 2011, s-a redeschis dupa o luna, sub forma de clinica privata. Administratia locala a dat spre inchiriere peste 1.500 de metri patrati, impreuna cu dotarile, dar firma privata nu plateste de fapt niciun ban catre bugetul local, relateaza Mediafax.

Centrul de sanatate din orasul Plopeni, judetul Prahova, inchis prin decizie a Ministerului Sanatatii, la 1 aprilie 2011, a fost inchiriat unei firme, Dentirad Hospital SRL, care a inceput sa functioneze in spatiul fostului spital la doar o luna de la inchiderea acestuia, sub forma unei clinici private.

In orasul Plopeni sunt inregistrate doua societati comerciale cu raspundere limitata a caror denumire include "Dentirad" si care au actionari comuni.

Astfel, una dintre firme este "Clinica Medicala Dentirad SRL", inmatriculata la Registrul Comertului in anul 1993, care desfasoara activitati de asistenta stomatologica si care, in anul 2010, a avut, conform datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor, 23 de angajati.

Potrivit datelor furnizate de Registrul Comertului, aceasta firma este detinuta in parti egale de Draghici Mircea Stelian si de Draghici Ana. Mircea Draghici este medic stomatolog, membru al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, iar Ana Draghici este mama sa, si ea medic stomatolog.

A doua firma este Dentirad Hospital SRL, cu adresa in Plopeni, pe aceeasi strada pe care este situata cladirea fostului centru de sanatate. Aceasta firma a fost inregistrata la data de 20 decembrie 2010, iar actionari in firma, tot cu parti egale, sunt Draghici Mircea Stelian, Draghici Ana si Gadiuta Mariana.

Potrivit unor hotarari ale Consiliului Local Plopeni postate pe site-ul administratiei locale, insa nestampilate si nesemnate, la sfarsitul lunii aprilie 2011 CL Plopeni a aprobat inchirierea prin licitatie a unei suprafete de peste 1.500 de metri patrati, care reprezinta demisolul si parterul fostului spital din localitate. Contractul de inchiriere urma sa fie semnat, potrivit hotararii adoptate la nici o luna de la inchiderea spitalului, pentru o perioada de cinci ani.

O luna mai tarziu, acelasi Consiliu Local aproba o alta hotarare care o modifica pe prima si care prevede inchirierea suprafetei de 1.500 de metri patrati impreuna cu toata "dotarea aferenta acestui spatiu pentru activitati medicale si activitati conexe actului medical, conform inventarului anexa".

Inventarul anexa nu este insa public, iar primarul din Plopeni a refuzat ca puna la dispozitie documentele semnate intre administratia locala si firma Dentirad, care a deschis clinica de la Plopeni.

In vara anului trecut, directorul de la acea vreme al Directiei de Sanatate Publica Prahova, Cristian Vintilescu, anunta ca in fostul centru de sanatate Plopeni firma Dentirad va deschide al doilea spital particular din Prahova. Intre timp, spitalul nu s-a deschis, ci functioneaza doar sub forma de clinica medicala cu camera de garda.

Printre medicii care profeseaza acum acolo se numara fostul manager al spitalului de stat, medicul Mihai Baican, care acorda consultatii de medicina sportiva contra sumei de 80 de lei.

De la semnarea contractului de inchiriere cu firma Dentirad, primarul Dragos Nita refuza sa dea orice detalii despre contractul de inchiriere si spune ca va face publice toate datele dupa ce va obtine de la Ministerul Sanatatii avizele necesare functionarii unitatii ca spital privat.

"Sa luati anumite avize de la minister pentru functionarea unui spital nu stiti mecanismul, da? Si atunci va rog frumos sa ma lasati pe mine sa le fac in liniste, cand va fi totul gata atunci vom face public totul. Deci pana nu rezolv totul, nu o sa dau niciun fel de informatie, nici cand am luat avizul de la Ministerul Sanatatii", este raspunsul dat de primarul Dragos Nita la intrebarile corespondentului Mediafax legate de spitalul de la Plopeni.

Surse din administratia locala sustin ca firma Dentirad, care a deschis clinica medicala privata in fostul spital, nu plateste niciun ban la bugetul local, intrucat a fost scutita de chirie.

Potrivit contractului incheiat intre orasul Plopeni si SC Dentirad Hospital SRL la data de 16 mai 2011, SC Dentirad Hospital SRL inchiriaza pentru o perioada de cinci ani, incepand cu 17 mai 2011, suprafata de 1.539,21 de metri patrati la pretul de 8 lei metrul patrat pe luna, chiria lunara fiind astfel de 12.313,68 lei. In plus, contractul prevede ca autoritatile locale, in calitate de locator, se obliga sa permita firmei Dentirad, in calitate de locatar, "accesul neingradit la toate utilitatile incorporate in imobil, anexe acestuia sau conexe necesare functionarii dotarilor si desfasurarii activitatilor locatarului, inclusiv accesul neingradit pe terenul afferent imobilului (5.300 metri patrati)".

Conform contractului, suprafata este inchiriata "impreuna cu dotarea aferenta acestuia, conform inventarului existent anexat pentru activitati medicale, fara a fi excluse activitatile conexe necesare functionarii".

Acelasi contract are urmatoarea prevedere: "In vederea efectuarii investitiilor majore impuse de autorizarea activitatii medicale specifice de spital, locatorul acorda un termen de gratie de sase luni pentru plata chiriei".

Conform unor surse din administratia locala, termenul de gratie de sase luni a fost ulterior prelungit cu inca sase luni.

Primarul orasului Plopeni, Dragos Nita, da explicatii care se contrazic, insa recunoaste ca firma Dentirad este scutita de plata chiriei, de fiecare data motivele invocate fiind altele.

"Astfel, luni, 2 aprilie, primarul Dragos Nita (PDL), aflat la Ploiesti, a declarat corespondentului MEDIAFAX, raspunzand unei intrebari, ca firma Dentirad nu a platit timp de sase luni chiria aferenta spatiului, al carei cuantum este, conform declaratiilor primarului, de aproximativ 18.000 de lei lunar. Nita a precizat ca nu este vorba despre o scutire de la plata chiriei, ci despre o "reesalonare de plata, pana cand vor incheia contract cu CAS".

O zi mai tarziu, in cadrul unei discutii purtate la Plopeni, in sediul Primariei, Dragos Nita a declarat ca firma Dentirad beneficiaza de o scutire de la plata chiriei pentru o perioada de un an, prin hotarare a Consiliului Local. Dar hotararea nu este publica. Intrebat de ce aceasta societate privata nu plateste niciun ban catre bugetul local de la care a inchiriat 1.500 de metri patrati si dotarea aferenta acestui spatiu, Nita a raspuns: "Pentru ca acolo se fac investitii".

In plus, primarul spune ca a convenit cu clinica Dentirad ca, in schimbul scutirii de la plata chiriei, clinica sa asigure linie de garda "permanenta si gratuita" in incinta fostului spital.

"Clinica functioneaza acolo din mai anul trecut. (¬) Mi-au facut garda permanenta atata timp gratuit, nu m-a costat niciun ban", spune primarul.

Programul afisat pe usa de la intrarea in spital arata insa ca, pentru pacienti, camera de garda este deschisa doar de dimineata pana la ora 20.00 de luni pana vineri si pana la ora 18.00 sambata si duminica.

In ceea ce priveste gratuitatea, in momentul in care primarului i s-a adus la cunostinta ca reporterul s-a prezentat la camera de garda invocand o problema medicala de urgenta si i sau cerut 50 de lei daca este din Plopeni si 60 de lei daca este din afara orasului, reactia sa a fost: "Sunt curios¬.".

Intrebat daca pacientii care se prezinta la clinica mediala la care este actionar si care functioneaza in fostul centru de sanatate Plopeni platesc pentru servicii medicale, actionarul Mircea Draghici a declarat: "Platesc coplata oficiala, daca am nevoie de coplata", precizand ca are contract cu CJAS pentru clinica medicala, dar nu pentru spital.

Potrivit unor surse din administratia locala, Clinica Dentirad ar avea contracte de medicina muncii cu cele mai multe dintre societatile care tin de administratia locala, respectiv cu Primaria Plopeni, cu Servicii Edilitare Plopeni, cu Serviciul Public de Gospodarire Comunala si Directia de Servicii Comunitare de Utilitate Publica, cele trei servicii aflandu-se in subordinea primariei.

Contactat telefonic si intrebat cum comenteaza situatia spitalului din Plopeni, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a declarat: ¬M-am opus si am cerut ca spitalul sa ramana public, avand in vedere situatia sociala grea de acolo, avand in vedere ca in ultimii ani 20 000 de oameni au ramas fara serviciu, dupa inchiderea Uzinei Mecanice Plopeni. Insa Consiliul Local, in frunte cu primarul, a decis deschiderea unui spital privat intr-unul dintre cele mai sarace orase din judetul Prahova. Nu am ce sa le fac. Sunt aranjamente facute pe plan local, intr-un oras foarte sarac".

In nota de fundamentare la Hotararea Guvernului nr. 28/2012 privind desfiintarea unor unitati sanitare publice cu paturi pentru care managementul asistentei medicale a fost transferat catre autoritatile administratiei publice locale din judetele Prahova si Buzau se arata, referitor la fostul centru de sanatate Plopeni, ca in anul 2010 acesta a fost preluat in administrare de autoritatile locale si ca un mai tarziu Consiliul Local Plopeni a hotarat prin HCL nr. 101/2011 desfiintarea Centrului de Sanatate Plopeni, iar ulterior acelasi consiliu local "nu si-a exprimat acordul cu privire la transformarea unitatilor sanitare in camine pentru persoane varstnice, ceea ce a atras lipsa finantarii acestor unitati sanitare¬.

Acelasi document prevede ca acele componente ale bazei materiale a Centrului de Sanatate Plopeni, achizitionate cu finantare de la bugetul de stat sau cu credite externe garantate de Guvern si celelalte componente ale bazei materiale, inclusiv stocurile de medicamente, materiale sanitare si alimente, care se afla in administrarea Centrului de Sanatate Plopeni, sa fie redistribuite, prin protocol de predare-preluare, Spitalului de Pneumoftiziologie Drajna, Spitalului Orasenesc Sinaia, Spitalului Orasenesc Baicoi si Spitalului Orasenesc Valenii de Munte.