"Datele istorice arata ca la Iasi au fost omorati 24 de cetateni romani de origine evreiasca de soldatii din armata germana (...) Nu au participat soldati romani. Este un lucru lamurit istoric", a declarat senatorul si purtatorul de cuvant PSD, Dan Sova, intr-o emisiune TV. Fata de declaratiile lui Dan Sova si-a exprimat "profundul dezacord" si "indignarea" Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania. Institutul il acuza pe Sova ca neaga Holocaustul si ca declaratiile sale incalca legea. De cealalta parte, Dan Sova spune ca regreta daca afirmatiile sale "au fost gresit intelese" si ca "pogromul de la Iasi si politica anti-evreiasca a regimului Antonescu sunt fapte incontestabile, pe care in mod evident nu le poate nega nimeni".

Dan SovaFoto: Agerpres

Contactat de HotNews.ro, liderul PSD Victor Ponta a declarat ca "a fost o exprimare gresita si [n.r. Dan Sova] si-a cerut scuze. Nu a avut nicio intentie, sa-si asume raspunderea si pe viitor sa invete aceasta lectie".

Dan Sova la The Money Channel: La Iasi au fost omorati 24 de cetateni romani de origine evreiasca. Nu au participat soldati romani

"Scrierile istorice de origine evreiasca ziceau de o carte interesanta despre pogromul evreilor in Romania. O sa vedem ca Tesu Solomovici are o carte interesanta despre pogromul evreilor. Recunoaste ca pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a avut de suferit si asta s-a datorat lui Antonescu" a spus Dan Sova intr-o emisiune difuzata luni seara de The Money Channel, noteaza money.ro

"Datele istorice arata ca la Iasi au fost omorati 24 de cetateni romani de origine evreiasca de soldatii din armata germana. Ceea ce este o pata pe istoria militara a poporului roman, este comportamentul ostasilor la cucerirea Odesei", a continuat senatorul PSD.

Intrebat de Andrei Gheorghe, gazda emisiunii, daca a existat masacrul de la Iasi si daca au participat romanii, Dan Sova a raspuns: "Nu au participat soldati romani. Este un lucru lamurit istoric".

Institutul National pentru Studierea Holocaustului: Afirmatiile desconsidera memoria victimelor Holocaustului din Romania si incalca legea

Fata de declaratiile senatorului Dan Sova si-a exprimat "profundul dezacord" si "indignarea" Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel.

Potrivit unui comunicat al Institutului remis HotNews.ro, declaratiile senatorului PSD Dan Sova "neaga Holocaustul evreilor din Romania si responsabilitatea Guvernului criminalului Ion Antonescu pentru uciderea a peste 250.000 de evrei romani si ucraineni".

"Acest lucru este cu atat mai grav cu cat, Guvernul Romaniei, in iunie 2011, a comemorat 70 de ani de la Pogromul din lasi, Consiliul Local si Primaria Municipiului Iasi au acordat titlul de cetatean de onoare, pentru 6 supravietuitori ai Pogromului de la Iasi, iar Institutul "Elie Wiesel" a descoperit, in toamna anului 2010, o groapa comuna, la 16 km de Iasi cu 36 de victime evrei", se precizeaza in comunicat.

In plus, institutul considera ca "asemenea pareri exprimate pe spatiul public, care desconsidera memoria victimelor Holocaustului din Romania, sunt in contradictie cu prevederile Legii 1071/2006 privind interzicerea negarii Holocaustului".

Dan Sova: Regret profund daca declaratiile mele au fost interpretate in sensul in care as fi negat suferintele poporului evreu

In replica, senatorul PSD Dan Sova a transmis printr-un comunicat remis redactiei ca regreta daca afirmatiile sale au fost gresit intelese.

"Asa cum am afirmat si in cadrul emisiunii la care am fost invitat, si cum am precizat si in interventiile ulterioare, pogromul de la Iasi si politica anti-evreiasca a regimului Antonescu sunt fapte incontestabile, pe care in mod evident nu le poate nega nimeni. Mai mult decat atat, aceste realitati sunt acceptate si recunoscute de istorici. Ceea ce am incercat sa subliniez in emisiune a fost ideea ca romanii nu si-au dorit aceste lucruri, ci contextul istoric nefericit si politica nazista au fost cele care au determinat acele evenimente", spune Dan Sova.

Senatorul si purtatorul de cuvant al PSD mai spune ca "poporul evreu a avut enorm de suferit in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Este vorba de suferinte pe care nu le-a mai indurat niciun alt popor, si care nu pot fi negate de nimeni".

"Regret profund daca declaratiile mele de la postul amintit de televiziune au fost interpretate in sensul in care as fi negat, fie si o secunda, suferintele poporului evreu si vinovatiile autoritatilor romane de atunci. Nu am facut acest lucru si nu o voi face niciodata, fiindca pur si simplu convingerea mea este ca aceste lucruri din istorie trebuie spuse, pentru a invata din greselile trecutului", se mai precizeaza in comunicatul senatorului social-democrat.

Istoric iesean: La Iasi au murit mii de evrei. PSD trebuie sa aiba o pozitie oficiala ferma

Istoricul iesean Adrian Cioflanca, care a facut parte din Comisia Wiesel, cere PSD sa adopte o pozitie oficiala dupa declaratiile lui Dan Sova, care detine o functie oficiala in partid, scrie newsiasi.ro

De asemenea, pe blogul sau, Cioflanca face o scurta informare despre pogromul de la Iasi si pune la dispozitie o bibliografie in acest sens.

"La Iasi a fost din pacate pogrom in iunie-iulie 1941 si acest lucru este cunoscut deja pana si de elevii de liceu; stau dovada zeci de mii de pagini de documente (ii stau oricand la dispozitie cu cativa metri liniari de documentatie in cazul in care chiar doreste sa stie) si peste o suta de fotografii de la fata locului. In masacru au murit cateva mii de evrei", sustine istoricul.

"Tesu Solomonovici este un impostor negationist, iar cartile lui plagiate sunt o referinta doar pentru nestiutorii de carte. Prin comparatie cu declaratiile lui Ion Iliescu care au dus la formarea Comisiei Wiesel, aceste declaratii sunt mult mai grave, iar PSD trebuie sa aiba o pozitie oficiala ferma", scrie Cioflanca pe blog.

Victor Ponta: Domnul Sova si-a cerut scuze. Sa-si asume raspunderea si sa invete aceasta lectie

Contactat de HotNews.ro si intrebat de pozitia partidului fata de afirmatiile lui Dan Sova, liderul PSD Victor Ponta a declarat:

"Domnul Sova a explicat ca a fost o exprimare gresita si si-a cerut scuze. Nu a avut nicio intentie, sa-si asume raspunderea si pe viitor sa invete aceasta lectie".