Traditionala vanatoare de mistreti de la Balc, organizata de magnatul Ion Tiriac, a debutat sambata dimineata. Celebra vanatoare din localitatea bihoreana, ajunsa la a opta editie, se va incheia duminica. Omul de afaceri Ion Tiriac a invitat si in acest an importante personalitati din intreaga lume.

Printre invitatii din acest an se numara: George Marsan (primarul orasului Monte Carlo), Erich Hampel (manager Unicredit Bank Austria), Alfred Baumhauer (fabricant Cartier), Wolfgang Porsche (mostenitorul imperiului cu acelasi nume), Klaus Mangold (DaimlerChrysler), Siegfried Wolf (presedintele companiei Magna Europa), Franz Rauch (cel mai mare producator de sucuri naturale din Europa), Rudolf Streicher (politician austriac, fost ministru in mai multe guverne), Inigo Herrera (fost membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europe).

Ion Tiriac a sosit vineri dupa-amiaza pe Aeroportul din Oradea, cu unul dintre aparatele de zbor ale propriei companii aeriene. Unul dintre invitati, Wolfgang Porsche, proprietarul companiei germane producatoare de autoturisme de lux cu acelasi nume, a venit si el la Oradea cu un aparat de zbor propriu. Potrivit managerului Aeroportului din Oradea, atat aeronava lui Tiriac, cat si cea a lui Porsche, vor pleca de pe Aeroportul din Oradea duminica, la ora 15.00. Planurile de zbor nu contin si listele pasagerilor, scrie Mediafax.

Potrivit directorului executiv al Directiei Sanitar-Veterinare si de Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bihor, dr. Sorin Hodisan, institutia a primit o notificare din partea organizatorilor prin care se anunta vanatoarea in perioada 20 - 21 ianuarie si se solicita asistenta profesionala pentru verificarea carcaselor. Medicul Hodisan a precizat, pentru Agerpres, ca la fata locului este delegata o echipa de specialisti, din care cinci medici veterinari si trei tehnicieni veterinari, precum si o masina specializata pentru transportul probelor.

Vanatoarea de la Balc starneste interesul localnicilor, care sunt angajati cu ziua ca gonaci sau presteaza alte activitati ca personal de serviciu.

Programul de divertisment este oferit de un taraf de muzica populara; Andreea Banica si Corina Bud sunt invitate sa sustina un spectacol.

Partidele de vanatoare de la Balc au devenit cunoscute in 2005, cand au fost impuscati 185 de mistreti, dintre care 23 de catre fostul premier Adrian Nastase. In mod traditional vanatoarea se desfasoara la sfarsitul celei de-a treia saptamani a lunii ianuarie.

Pe domeniul cinegetic de la Balc, care se intinde pe 1.500 de hectare, sunt crescuti, in fiecare an, peste 700 de porci mistreti special pentru evenimentul din ianuarie. Carcasele mistretilor vanati sunt expediate, dupa verificarea sanitar-veterinara, in camioane frigorifice in scopuri caritabile ori catre fabricile de mezeluri specializate in vanat.