Peste 100 de profesori picheteaza, vineri, sediul Ministerului Educatiei (MECTS), cerandu-i demisia ministrului Daniel Funeriu, transmite Mediafax, care precizeaza ca manifestantii au pancarte pe care scrie: "Un coleg de gen neutru a distrus invatamantul", "Rusine Funeriu, rusine Funeriu, rusine Funeriu". Raspunzand la cererile manifestantilor din fata MECTS, Funeriu a declarat ca este intr-un permanent dialog cu cadrele didactice si toate caile ministerului au fost si raman deschise pentru dialog.

Profesorii care demonstreaza vineri sunt sindicalisti ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatiei "Spiru Haret" si Federatiei Educatiei Nationale (FEN). Ei vor picheta sediul MECTS pana la ora 16, dupa care vor merge in Piata Universitatii.

Mediafax scrie ca pe pancarte mai apar mesaje precum: "Vai de tine Romanie/ Stat de drept in agonie/ Condusa de mitocani, de slugoi si hotomani/ Noi avem nevoi/ Viermii sunteti voi/ Ati tot furat/ Nu v-ati saturat?", "Suntem profesori si dorim sa educam, nu sa cersim".

Sindicalistii au adus mai multe banere cu imagini, una dintre ele infatisandu-l pe Boc cu coasa adresandu-se Mortii: "Vezi cucoana? asa se face", sau alta care ii arata pe Boc si pe Funeriu care sapa mormantul unde pun sicriul pe care scrie Invatamantul, iar Basescu le spune "Mai cu spor, mai cu spor".

Presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor, poarta un tricou galben pe care scrie "Mai bine haimana decat tradator, mai bine ciumpalac decat dictator".

Raspunzand cererilor demonstrantilor, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, aflat la Sibiu, a declarat ca este intr-un permanent dialog cu cadrele didactice si toate caile MECTS au fost si raman deschise pentru dialog.

"Ministerul este intr-o permanenta logica a dialogului cu cadrele didactice. Ieri (joi - n.r.) am fost la Cluj si m-am intalnit cu peste 20 de cadre didactice, astazi (vineri - n.r.) la Sibiu facem acelasi lucru", a spus Daniel Funeriu.

"Si eu mi-as dori un salariu mai bun pentru toti angajatii din sistem, dar situatia Romaniei si a Europei este cunoscuta de toata lumea. Sunt convins ca impreuna vom gasi cele mai bune solutii pentru copiii nostri", a afirmat ministrul Educatiei.

De ce sunt nemultumiti profesorii:

  • in 2012 nu se acorda nici o majorare a salariilor personalului din invatamant, astfel incat nu se poate recupera reducerea cu 25 la suta a salariilor, operata in baza Legii nr. 118/2010.
  • decizia de esalonare a platii sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala, pana in anul 2016.
  • prorogarea, pana la 1 ianuarie 2013, prin Legea nr. 283/2011, a alocarii, pentru finantarea invatamantului a minimum sase procente din produsul intern brut al anului respectiv, alocarea pentru finantarea invatamantului, prin Legea bugetului de stat pe anul 2012 a unui procent de 2,3 la suta din PIB.
  • masura luata de MECTS de a nu se mai retine cotizatia de sindicat, ratele CAR si alte datorii pe statul de plata sau cu practica de asumare a raspunderii guvernamentale, pe proiectele de legi esentiale, ca Legea educatiei nationale, Legea de modificare si completare a Codului muncii, Legea dialogului social, Legea privind sistemul unitar de pensii publice, Legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.