Reducerile de care a beneficiat InterAgro la pretul gazelor au fost solicitate de catre fostii ministri ai Economiei Varujan Vosganian si Adriean Videanu, si aprobate de guvernele Tariceanu si Boc, a declarat pentru Mediafax Ioan Niculae, proprietarul grupului.

"Aprobarile nu sunt date de ministrii Vosganian si Videanu. Ei doar cereau aceste reduceri, iar aprobarile erau date de Guvern", a spus Niculae.

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, desi stia ce datorii avea catre Romgaz, prin interpusi, Niculae a obtinut decizii ale ministrului Economiei, "prin care interesul sau financiar era aparat in dauna bugetului public".

Ioan Niculae a stabilit relatii la nivel de minister si Romgaz, desi societatea pe care o reprezenta nu indeplinea cerintele pentru a beneficia intre anii 2008-2010 de facilitati, nici macar in cunatum de 17 dolari/1.000 metri cubi, asa cum beneficiase intre 2005-2007, au declarat sursele.

"Reducerile erau de 17 sau 30 de dolari pe mia de metri cubi. Daca erai consumator intreruptibil puteai beneficia de reducerea maxima, de 30 de dolari pe mia de metri cubi. Practic, insa, reducerile pe care le-am primit au fost de 20 de dolari pentru ca furnizarea gazului a fost intrerupta pe o perioada lunga pe timp de iarna. La randul nostru, am acordat reduceri de pana la 30% la vanzarea ingrasamintelor", a spus Niculae.

El a adaugat ca pretul gazului era de 170 de dolari pe mia de metri cubi.

Unii mari consumatori de gaze, precum combinatele chimice si producatorii de energie, au posibilitatea de a opta pentru statutul de consumatori intreruptibili, avantajul fiind obtinerea unui pret mai mic de achizitie a gazelor naturale.

In schimb, consumatorii intreruptibili pot fi deconectati de la alimentarea cu gaze daca se inregistreaza dificultati in livrarile catre consumatorii captivi (populatie si institutii), acestia avand prioritate.

Surse judiciare au mai spus ca pentru a accesa facilitatile oferite de Ministerul Economiei si Romgaz, obtinute in urma influentelor exercitate de Niculae, acesta a creat formal grupul de firme InterAgro si s-a autointitulat presedinte al acestui grup. Ion Niculae sustinea ca grupul este format din sase combinate chimice, respectiv Amurco Bacau, Viromet Victoria, Nitroporos Fagaras, Ga Pro Chemicals Savinesti, Donau Chem Turnu Magurele, Amonil Slobozia.

"La patru dintre cele sase combinate InterAgro este proprietar. Nu suntem actionari la combinatele de la Slobozia si Savinesti. Eu n-am afirmat niciodata ca sunt proprietar la toate, dar am contracte de procesare cu toate. E ca si cum as fi inchiriat instalatiile de la ele. Noi n-am vandut gaze catre ele, ci doar le-am procesat la acele combinate", a spus Niculae.

Tot sursele judiciare au afirmat ca Ioan Niculae a obtinut reducerile comerciale prin justificarea formala ca este un mare consumator industrial, care produce ingrasaminte chimice si are peste 6.000 de angajati pe care va trebui sa-i disponibilizeze daca statul nu ii acorda sprijin.

Din productia de ingrasaminte chimice obtinuta, cea mai mare parte insa a exportat-o.

"Am exportat, dar nu mai stiu cat, undeva la 50-70% din productie. Nu erau bani pe intern si era normal sa exportam. Ingrasamintele au fost exportate, la pretul pietei internationale, dupa ce le-am produs aici si am platit taxe catre stat, am platit angajatii", a spus omul de afaceri.

Ioan Niculae a venit luni la DIICOT pentru a fi audiat in dosarul privind subminarea economiei nationale, in care sunt cercetati 40 de fosti si actuali sefi din Romgaz, Ministerul Economiei si ANRE, care l-ar fi ajutat pe patronul InterAgro sa obtina mari cantitati de gaze la pret subevaluat.

Omul de afaceri Ioan Niculae a venit la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) insotit de avocati.

"Asistam la subminarea economiei nationale, o mica particica din ea, la un agent economic. Dar nu noi am facut-o, ei o fac cu noi. Nu am vazut acuzatiile", a spus Ioan Niculae la intrarea in sediul DIICOT.

Patruzeci de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si ANRE sunt cercetate penal pentru complot si subminarea economiei nationale, a informat, in 4 ianuarie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.