Preturile produselor alimentare s-ar putea reduce in 2012, ca urmare a incetinirii economiei globale, chiar daca nu este preconizata o scadere drastica, a declarat, marti, noul director general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie, Jose Graziano da Silva, potrivit Agerpres.

"Preturile nu vor creste asa cum s-a intamplat in ultimii 2 - 3 ani, dar nici nu vor scadea. Ar putea avea loc unele reduceri, dar nu unele drastice", a declarat brazilianul Jose Graziano da Silva, care l-a inlocuit, la inceputul lui 2012, pe senegalezul Jacques Diouf la conducerea FAO.

La inceputul anului trecut, preturile ridicate la alimente au stimulat inflatia si au contribuit, de asemenea, la turbulentele din tarile arabe. In luna februarie 2011, preturile produselor alimentare masurate de FAO au atins un nivel record, dar, incepand cu luna iulie 2011, au intrat pe o panta descendenta pe fondul reducerii cererii, in conditiile recoltelor bune si ale ingrijorarilor privind economia mondiala.

Graziano da Silva, primul director general al FAO venit dintr-o tara din America Latina, a spus ca prioritatea sa va fi Africa, in special zona de nord a acesteia. FAO este cea mai mare agentie a ONU, cu 3.600 de angajati si un buget anual de aproximativ un miliard de dolari.