Infiintarea unui institut oncologic la Timisoara a fost tinuta in loc dupa ce, timp de mai multe luni, cladirea care urmeaza sa il gazduiasca nu a fost preluata de DSP de la Primarie, pe motiv ca din inventar lipsesc sute de geamuri termopan si calorifere in valoare de 300.000 de euro, relateaza Mediafax.

Institutul Oncologic din Timisoara ar fi trebuit sa fie amenajat intr-o cladire a carei constructie a inceput in 1994, la marginea municipiului, si care a avut, initial, destinatia de sediu nou pentru Spitalul Municipal, dar nu a fost finalizata din lipsa de fonduri.

Initial, cladirea a apartinut Spitalului Municipal din Timisoara, dar lucrarile la ceea ce trebuia sa fie noul sediu al unitatii medicale - lucrari a caror valoare era estimata la 70 de miliarde de lei vechi - au fost sistate, in 1998, din lipsa de fonduri.

In 2003, imobilul a fost transferat Primariei Timisoara, care a semnat un protocol de predare-primire cu Spitalul Municipal.

Imobilul s-a aflat in proprietatea Primariei Timisoara timp de opt ani, insa nici municipalitatea nu a reusit sa finalizeze constructia acestui sediu pentru Spitalul Municipal, tot din lipsa de fonduri. Primarul Gheorghe Ciuhandu a declarat ca s-au incercat, in decursul anilor, mai multe solutii, inclusiv realizarea unui parteneriat public-privat.

Ciuhandu a precizat ca, in urma cu doi ani, municipalitatea a convenit cu Ministerului Sanatatii sa transfere inapoi aceasta cladire, iar ministerul a hotarat sa schimbe destinatia imobilului in cea de institut regional oncologic.

Timp de aproape doi ani, despre acest proiect nu s-a mai auzit nimic, iar transferul nu se facuse. Insa, in luna martie a acestui an, fostul ministru al Sanatatii Cseke Attila declara ca infiintarea unui institut oncologic la Timisoara reprezinta o prioritate pentru minister si ca s-au alocat 1,1 milioane de lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate. El preciza insa ca proiectul poate incepe doar dupa ce Primaria Timisoara preda acest imobil Directiei de Sanatate Publica (DSP) Timis.

"Stiu ca au fost mai multi ministri care au fost sa vada constructia neterminata a Spitalului Municipal, asa cum a fost el conceput. M-am dus si eu sa vad, nu pentru ca s-au dus si altii si au vazut, ci pentru ca eu chiar cred ca acea constructie poate fi continuata si terminata. Iar destinatia sa poate fi cea de institut oncologic.(...) Daca ar fi dupa mine, as da bani si maine pentru acest lucru, dar nu pot, pentru ca documentatia nu este pregatita pentru acest lucru. Dar sper ca pana la a doua jumatate a anului si protocolul si studiul de fezabilitate sa fie facute pentru a putea fi inclus in buget (proiectul - n.r.)", spunea, in martie, Cseke Attila.

Problemele au aparut in momentul in care actele de predare a cladirii catre DSP au fost pregatite pentru semnare, conducerea directiei constatand ca din inventar lipsesc mai multe geamuri termopan si calorifere in valoare de aproximativ 300.000 de euro. Aceasta constatare a fost facuta in luna februarie, cu cateva saptamani inainte de vizita ministrului Sanatatii de la acea vreme, insa nici autoritatile locale si nici reprezentantii DSP nu au facut public acest lucru.

La sfarsitul lunii martie, cand s-a aflat despre disparitia termopanelor si a caloriferelor, fostul director al Directiei de Patrimoniu a Primariei Timisoara Nicusor Miut declara ca in procesul-verbal pe care municipalitatea l-a incheiat cu Spitalul Municipal, in 2003, nu apareau aceste bunuri.

"In 2003, Primaria Timisoara a preluat acea constructie, pe baza de proces-verbal, de la Spitalul Municipal. In acel proces nu se regasesc geamurile termopan. (...) Ministerul Sanatatii intentioneaza sa faca acolo un institut oncologic, iar noi trebuie sa predam cladirea DSP. Comisia care a fost acolo a aflat la fata locului, de la reprezentantii Spitalului Municipal, ca in cateva incaperi zidite ar fi 900 de geamuri termopan. Cand au fost daramate acele ziduri, in incaperile respective mai erau doar 200 de geamuri termopan. Restul au disparut", spunea Miut.

El preciza atunci ca acest imobil a fost pazit, intre 2003 si 2007, de catre gardienii Consiliului Judetean Timis, iar din 2007 de catre Politia Comunitara. Miut declara, in martie, ca Primaria Timisoara a inceput o ancheta pentru a afla ce s-a intamplat cu acele bunuri.

In aceste conditii, reprezentantii DSP Timis au refuzat sa semneze un inventar din care lipseau bunuri in valoare de 1,2 milioane de lei, aproximativ 300.000 de euro, si sa preia in administrare aceasta cladire.

"Noi am dorit sa preluam imediat acest obiectiv, dar pe ce e existent. Deci, din punctul de vedere al Directiei de Sanatate Publica, cand ne-au dat ce e real acolo, am semnat si vom porni lucrurile", a declarat directorul DSP Timis, Horia Vermesan.

In cele din urma, situatia a fost transata la sfarsitul saptamanii trecute, cand prefectul judetului Timis, Mircea Bacala, a cerut declansarea unei anchete de catre Politie pentru a stabili ce s-a intamplat cu sutele de geamuri termopan si calorifere care au disparut din cladirea aflata in constructie, iar protocolul de predare-primire a fost refacut si semnat de reprezentantii Primariei Timisoara si de cei ai DSP Timis.

"S-a semnat acest protocol dupa ce am cerut Politiei sa demareze o ancheta. Eu am aflat ca ei se sesizasera deja din oficiu. Prejudiciul este undeva la 1,2 milioane de lei. Actele au fost modificate pentru a reflecta realitatea, iar cladirea a fost predata DSP", a spus Mircea Bacala.

El a precizat ca, din cauza acestor amanari, banii alocati pentru realizarea studiului de fezabilitate - 1,1 milioane de lei - s-au intors in bugetul Ministerului Sanatatii, ei urmand sa fie prevazuti in bugetul pentru anul viitor.

"Din pacate, pana cand acest imobil a fost predat DSP, banii alocati pentru realizarea studiului de fezabilitate s-au intors la Ministerul Sanatatii si au fost redistribuiti, deoarece nu au fost cheltuiti. Ei vor fi prevazuti in bugetul de anul viitor al ministerului", a spus Bacala.

Potrivit reprezentantilor Politiei Timis, ancheta privind disparitia geamurilor si a caloriferelor de la cladirea in constructie a viitorului institut oncologic din Timisoara este in desfasurare. Surse din randul anchetatorilor sustin insa ca ancheta se desfasoara cu dificultate din cauza ca nu se cunoaste momentul exact al disparitiei acestor bunuri.

In judetul Timis, conform statisticilor oficiale, exista peste 15.000 de bolnavi de cancer.

Cladirea care ar urma sa devina sediul institutului oncologic din Timisoara, de pe Calea Torontalului, are o suprafata de 23.800 de metri patrati si o capacitate de 315 paturi.