Ministerul Apararii Nationale a anuntat ca cele doua aeronave C-130 Hercules, apartinand Fortelor Aeriene Romane, care au transportat ajutorul umanitar catre Turcia, au aterizat sambata, in jurul orei 12:30, pe aeroportul din Erzurum, potrivit Agerpres. Guvernul a decis, joi, cand s-a reunit in sedinta speciala, acordarea unui ajutor umanitar de urgenta, cu titlu gratuit, Turciei. Ajutorul umanitar consta in 100 de corturi, in valoare de 250.000 de lei, oferite la solicitarea autoritatilor de la Ankara. Corturile sunt scoase din rezerva Autoritatii Nationale a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, iar stocurile urmeaza sa fie reintregite in anul 2012, in limita bugetului disponibil.

Potrivit unui comunicat al MApN, aeronavele au decolat, la ora 09,00, de la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni si sunt comandate de comandorul Viorel Pana si capitan-comandorul Mihai Rosca.

Pe aeroportul din Erzurum, un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe a coordonat predarea materialelor, acestea fiind preluate de catre autoritatile turce. Aeronavele militare vor reveni in tara in aceasta seara.

Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, a dispus executarea misiunii de transport al materialelor oferite cu titlu gratuit de Romania, conform Hotararii Guvernului nr. 1085/27.10.2011, ca ajutor umanitar de urgenta pentru populatia sinistrata afectata de cutremurul produs pe 23 octombrie, in Turcia, cu doua aeronave militare de transport C-130 Hercules.