​Romania va trece, in noaptea de sambata spre duminica, la ora de iarna. Ceasurile vor fi date cu o ora inapoi, ora 4:00 urmand sa devina ora 3:00. Schimbarea orei, care se efectueaza de doua ori pe an, este reglementata de o directiva europeana din 2001, care stabileste drept data a modificarii ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie. CFR Calatori explica, intr-un comunicat remis Hotnews.ro, cum va fi afectata circulatia trenurilor de schimbarea orei.

Ora de iarnaFoto: Agerpres
  • Cum merg trenurile in noaptea de sambata spre duminica

In noaptea de sambata spre duminica, trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora oficială de vară pana la ora 4:00, care va deveni ora 3:00. Trenurile care au ora de plecare dupa 4:00 vor respecta noua ora, in timp ce trenurile aflate în circulaţie la schimbarea orei vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona o ora. Trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație, anunta reprezentantii CFR.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de duminică, 30 octombrie 2011, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Ucraina, trenurile vor circula după orarul din mersul de tren în vigoare.

  • Despre schimbarea orei

Schimbarea orei a inceput sa se aplice in mod progresiv in tarile europene in 1974, dupa prima criza a petrolului, cu scopul de a se economisi energie, consumandu-se mai putin pentru iluminat. Comisia Europeana a decis sa armonizeze data trecerii la ora de vara - pe care, la inceput, fiecare tara o stabilea in martie sau aprilie - pentru a se evita probleme cu mijloacele de transport intre tarile europene.

Dupa schimbarea de duminica, trei state europene (Marea Britanie, Irlanda si Portugalia) vor avea ora GMT.

Spania, Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia si Olanda isi vor fixa ceasurile cu o ora diferenta fata de GMT, in timp ce Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Lituania si Romania vor avea doua ore diferenta fata de GMT.

Conform Conventiei fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamint acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca, la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus. Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), in sens pozitiv catre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 si a Europei Orientale - ora fusului 2. Romania se afla in fusul orar 2.