Firmele de paza private, haitele de caini, "anumite zone din Sectorul 5", precum si populatia "de nationalitate asiatica" din Capitala sunt cateva dintre problemele peste care au dat recenzorii din Bucuresti la recensamantul populatiei si locuintelor 2011 conform spuselor prefectului Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei. Potrivit datelor centralizate pe 25 octombrie si prezentate de autoritati, Bucurestiul are cel mai scazut procent la recensamantul populatiei cu circa 35%. Vezi in text si cum haosul imobiliar din Cluj-Napoca pune probleme recenzorilor.

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian AtanasoaeiFoto: HotNews / DP

Descarca fisierul audio in format MP3

"La nivel de tara, cu recensamantul suntem undeva spre 47%. La nivelul Bucurestiului ritmul este ceva mai scazut, dar cred ca astazi se va depasi la nivel de tara procentul de 55% si de 40-42% in Bucuresti. Ritmul este unul pe care dorim sa-l acceleram", a declarat secretarul de stat in MAI, Gheorghe Emacu.

Potrivit datelor centralizate pe data de 25 octombrie, cele mai scazute procente la recensamantul populatiei il au Bucurestiul cu circa 35%, Ilfov cu circa 40%, urmat de Constanta, Caras Severin si Timis. La polul opus se afla judetele Valcea, Covasna, Bihor, Brasov si Bistrita Nasaud, la toate inregistrandu-se procente de peste 50%.

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, a precizat ca recensamantul in Bucuresti este mai in urma fata de media nationala pentru ca in Capitala densitatea populatiei este mult mai mare, dar si din cauza unor probleme cu care s-au confruntat recenzorii zilele acestea.

"Spre exemplu, sunt zone rezidentiale in Capitala care sunt pazite de firme de paza private. Firmele de paza private nu permiteau accesul recenzorilor in cartierul rezidential, lucru absolut nelegal. Motiv pentru care, astazi, am dispus politiei sa mearga si sa deblocheze aceste situatii", a declarat Atanasoaei.

Prefectul Capitalei a mai amintit si de problema retragerii recenzorilor, problema care acum a fost rezolvata, si a precizat ca a facut un apel la primarii de sector "sa pregateasca rezerve de recenzori in caz ca va fi nevoie".

Prefectul Capitalei: "Avem o populatie de nationalitate asiatica cu care recenzorii nu pot comunica cu ei in limba romana"

"In unele zone a fost problema temerii pe care recenzorii o aveau sa intre in zona respectiva. Vorbim de anumite zone din sectorul 5. Sau exista zone in care recenzorilor le era frica sa intre din cauza haitelor de caini maidanezi. Sunt probleme care intervin din mers si si tot din mers trebuie rezolvate. Ele intarzie putin bunul mers al recensamantului", a declarat prefectul.

Atanasoaei a mai prezentat o problema cu care se confrunta recenzorii din Bucuresti: asiaticii. "Avem o populatie de nationalitate asiatica despre care recenzorii ne spun ca nu pot comunica cu ei in limba romana. Chestionarele nu pot fi completate decat in limba romana. Vom asigura recenzori vorbitori de limba respectiva. ", a declarat Atanasoaei.

"Au fost situatii in care populatia a fost foarte reticenta cu privire la calitatea recenzorilor. In loc sa dureze interviul 20 de minute sau jumate de ora, discutiile s-au prelungit pentru ca se certau cetateanul cu recenzorul pe calitatea sa de recenzor. Pana cand s-au facut verificarile. Au fost si cateva situatii in care recenzorii au fost agresati. Politia ancheteaza deja aceste cazuri", a mai spus prefectul Capitalei.

Pentru bunul mers al recensamantului si pentru a accelera ritmul, autoritatile promit sa sprijine recenzorii prin toate mijloacele disponibile.

"Noi am incercat sa le asiguram recenzorilor toate conditiile care se pot asigura legal. Nu se pune problema lipsei fondurilor pentru plata recenzorilor. Liniile RATB le asigura transport gratuit pe toata perioada recensamantului. Politia nationala si politia locala sunt obligate sa le stea la dispozitie pentru a le asigura securitatea si orice alta nevoie", a precizat Atanasoaei.

Cluj-Napoca: Haosul imobiliar pune probleme recenzorilor

Probleme la recensamant, in Cluj-Napoca: recenzorii au aflat la fata locului ca in garaje au fost amenajate locuinte, iar in acoperisuri nelocuibile locuiesc, totusi, multe familii, scrie Ziua de Cluj. Astfel, numarul locuintelor care trebuie sa fie recenzate este mai mare decat cel din evidente.

"Recenzorii au intrat in blocuri si au constatat ca gasesc locuinte amenajate in garaje sau cu pod neconstruibil, si acolo sunt locuinte. Aici am avut probleme. Si cu persoane care locuiesc in Cluj si nu au inca mutatia facuta. dar au apartament", a declarat primarul clujean Sorin Apostu.

"Daca in cartea funciara scrie "dependinte", pe toata perioada de existenta a CF-ului aceasta va figura ca atare, dar nu putem inchide ochii si sa ignoram ca acolo locuieste cineva", a mai declarat Apostu.

Potrivit sursei citate, in primele sase zile de recensamant, in Cluj-Napoca au fost luate in evidenta 186.289 de persoane si 75.732 de locuinte.