O fosta asistenta maternala a fost retinuta de procurorii Parchetului Capitalei dupa doi ani de la maltratarea celor doi copii pe care ii avea in ingrijire, fiind acuzata de tentativa la omor calificat, instanta urmand sa stabileasca daca aceasta va fi arestata preventiv, anunta Mediafax.

Fosta asistenta maternala Fanica Gradinaru a fost retinuta miercuri de procurorii Parchetului Capitalei, care o acuza de tentativa la omor calificat si deosebit de grav si rele tratamente aplicate minorului, dupa ce in perioada octombrie 2007 - decembrie 2009 a agresat doi copii pe care ii avea in ingrijire.

"In fapt, inculpata Gradinaru Fanica, in calitate de asistent maternal, in perioada octombrie 2007- decembrie 2009, a exercitat diferite acte de violenta si cruzimi asupra partilor vatamate P.C.A si M.M., minori care ii fusesera incredintati spre ingrijire, acceptand posibilitatea ca acestia sa-si piarda viata, precum si alte actiuni care au pus in primejdie grava dezvoltarea fizica, intelectuala si morala a acestora", se arata intr-un comunicat remis joi de Parchetul Tribunalului Bucuresti.

Alaturi de asistenta maternala au fost retinut sotul ei, Mitica Gradinaru, acuzat de complicitate la tentativa la omor calificat si deosebit de grav, in forma continuata, si complicitate la rele tratamente aplicate minorului, precum si Marinela Constantin si Ana Moise, asistente sociale la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Ilfov, pentru fals intelectual si neglijenta in serviciu.

"De asemenea, inculpatul Gradinaru Mitica a inlesnit exercitarea de catre inculpata Gradinaru Fanica a diferitelor acte de violenta si cruzimi asupra partilor vatamate P.C.A. si M.M., prin aceea ca, desi avea cunostinta de savarsirea acestor acte si avea posibilitatea de a impiedica continuarea lor (inclusiv prin sesizarea autoritatilor publice), nu a efectuat nici un demers in acest sens", scriu procurorii in documentul citat.

Alti cinci functionari din Consiliul Judetean Ilfov - Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sunt cercetati de procurori pentru neglijenta in serviciu si omisiunea sesizarii organelor judiciare. De asemenea, in acest caz mai este cercetat un medic de familie, acuzat de fals intelectual.

Procurorii le acuza pe asistentele sociale Marinela Constantin si Ana Moise ca nu si-au indeplinit atributiile de serviciu, respectiv ca nu au vizitat si monitorizat situatia celor doi minori in perioada in care acestia au fost incredintati asistentei maternale Fanica Gradinaru si au facut mentiuni necorespunzatoare adevarului in rapoartele de vizita din dosarele copiilor.

Tribunalul Bucuresti urmeaza sa decida daca asistenta maternala, sotul ei si cele doua asistente sociale vor fi arestati preventiv. Cercetarile in acest caz sunt continuate de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Inspectoratul Judetean de Politie Ilfov - Serviciul de Investigatii Criminale.

In urma cu un an, asistenta maternala Marcela Fagarasanu din Bistrita-Nasaud a fost condamnata la 22 de ani de inchisoare pentru maltratarea si uciderea unui copil de patru ani pe care il avea in plasament. Lucian Rostas, in varsta de patru ani, a murit in 21 august 2008 in urma unei asfixii mecanice, dupa ce a fost hranit fortat de asistenta maternala Marcela Fagarasanu. In urma necropsiei, medicii legisti au gasit pe corpul copilului numeroase urme de maltratare, arsuri de tigara, urechea taiata si organele genitale sectionate cu o foarfeca.