Ambasada Romaniei la Tripoli si-a reluat oficial activitatea la 2 octombrie 2011, la nivel de insarcinat cu afaceri si cu personal restrans, adecvat conditiilor politice si de securitate de pe teren, informeaza Ministerul Afacerilor Externe, intr-un comunicat remis marti. Reluarea activitatii survine in contextul evolutiilor recente din Libia. "Statul roman se alatura astfel actiunilor comunitatii internationale in sprijinul Libiei si da curs dorintei reciproce privind mentinerea si dezvoltarea relatiilor de prietenie si colaborare dintre cele doua tari", se arata in comunicat.

“Reluarea activităţii Ambasadei răspunde şi interesului pe care îl manifestă mediul de afaceri românesc de a participa la reabilitarea infrastructurii generale avariate de conflictul intern şi la reconstrucţia economică a Libiei. Totodată, statul român va fi în măsură să reia asistenţa consulară şi sprijinul în situaţii de urgenţă pentru cetăţenii români care trăiesc în Libia şi pentru cei care vor participa la activităţi economice şi sociale în această ţară”, se mai arata in document.

Activitatea Ambasadei Romaniei la Tripoli fusese suspendata temporar pe data de 14 mai, odată cu aplicarea celei de–a doua etape a evacuării personalului diplomatic şi de protecţie al oficiului diplomatic, pe fondul tensiunilor din Libia. Între 21 februarie şi 1 martie anul acesta, autoritatile romane au coordonat o operaţiune de evacuare prin care 735 de cetăţeni români şi peste 100 de cetăţeni străini au fost extraşi din Libia.

La 1 septembrie 2011, România a recunoscut Consiliul Naţional de Tranziţie drept singurul partener politic în relaţia cu Libia, iar preşedintele Traian Băsescu a participat la Conferinţa internaţională pentru sprijinirea Libiei, de la Paris. Ministrul afacerilor externe al României a avut, la 21 septembrie, în marja dezbaterilor politice generale ale celei de-a 66-a sesiuni a Adunării Generale ONU, o scurtă întrevedere cu preşedintele CNT, Mustafa Abdul Jalil.

La propunerea MAE, preşedintele României a aprobat, la 20 septembrie 2011, reluarea activităţii Ambasadei României la Tripoli, printr-o abordare graduală, adecvată evoluţiilor politice şi de securitate de la faţa locului.

România se află în primul eşalon de state membre UE care redeschid ambasadele lor de la Tripoli. Printre statele care au redeschis oficiile lor diplomatice, începând cu 25 august 2011, se numără Franţa, Marea Britanie, Italia, Polonia, Spania, Malta, plus o misiune/Delegaţie a UE, Turcia, SUA şi Canada.