Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca Noul Cod Civil, care a intrat in vigoare sambata, este "o lege a libertatii" si "un Cod gandit pentru o Romanie lucrativa, onesta, inteligenta, reper de normalitate in centrul spatiului Euroasiatic". Noul Cod Civil, intrat in vigoare la 1 octombrie, aduce modificari esentiale in privinta unor domenii precum respectul vietii private si al demnitatii persoanei umane, divortul, transmisiunea mostenirii si testamentul. Noul Cod introduce si doua noi institutii legale: logodna si conventia matrimoniala.

Catalin PredoiuFoto: HotNews.ro

Iata declaratia completa a ministrului Catalin Predoiu:

"Astazi Noul Cod Civil a intrat in vigoare.

Este o lege a libertatii. Institutiile reformate sau cele noi au la baza principiul fundamental al libertatii de vointa. Este un Cod al libertatii, pentru ca implineste in sfera dreptului ideea superioara a libertatii. Libertatea de a contracta, libertatea de a testa, libertatea de a intreprinde, de a dobandi sau a ceda, libertatea de a aseza familia pe o baza convenabila ambilor soti.

Este si o lege a egalitatii, construita cu grija de a aseza partile pe aceeasi treapta atunci cand isi exprima vointele si acorda consimtamantul.

Este un Cod care invita la intreprindere, facere, constructie, cooperare, la tranzactie, negociere si conciliere.

Este un Cod gandit pentru o societate care se tine departe de tribunal, preocupata mai mult de creatie si cooperare, decat de disputa si confruntare.

Este un Cod gandit pentru o Romanie lucrativa, onesta, inteligenta, reper de normalitate in centrul spatiului Euroasiatic".