Consilierul de conturi Sabina Funar isi va continua mandatul la Curtea de Conturi inca trei ani, dupa ce parlamentarii au votat, marti, in sedinta camerelor reunite, ca rectificarea publicata in anul 2008 in Monitorul Oficial, care preciza ca mandatul ei este de doar trei ani, nu isi poate produce efectele, relateaza Agerpres.

Deputatul Gabriel Andronache a precizat, in sedinta de plen, ca in urma unei contestatii depuse de Sabina Funar, al carei mandat la Curtea de Conturi ar fi trebuit sa inceteze in luna octombrie a acestui an, comisiile reunite de buget-finante au analizat o serie de documente.

"Comisiile juridice, analizand documentatia, au constatat ca in 13 octombrie 2008, Octavian Mircea Purcel, in calitate de lider parlamentar PRM, a transmis Birourilor permanente ale Camerei si Senatului trei propuneri nominale, fara a face precizarea duratei mandatului: Petru Popeanga, Sabina Funar si Virginia Verdinas. Comisiile de buget-finante ale camerelor au facut un raport comun in 14 octombrie 2008, ocazie cu care au propus plenului reunit validarea lui Petru Popeanga pentru trei ani si a Sabinei Funar pentru sase ani. Plenul a votat si hotararea s-a publicat in Monitorul oficial", a spus Andronache, care a adaugat ca, ulterior, intr-o sedinta a Biroului permanent reunit din luna noiembrie, tot in 2008, Lucian Bolcas a invocat o eroare materiala intervenita in hotararea Parlamentului, in sensul ca votul a fost eronat, deoarece mandatul de trei ani i-ar fi revenit Sabinei Funar si cel de sase ani lui Popeanga.

Astfel, s-a publicat in Monitorul Oficial o rectificare prin care se preciza ca mandatul de sase ani ii revine lui Popeanga.

In urma cu o luna, presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, a anuntat ca mandatele unor consilieri vor expira in luna octombrie, iar printre ele se afla si cel al Sabinei Funar, astfel ca grupurile parlamentare au fost invitate sa faca noi nominalizari.

Sabina Funar a inaintat o contestatie, iar comisiile au decis, in urma cu cateva zile, ca rectificarea publicata in Monitorul Oficial nu este valida, deoarece, potrivit legii, o eroare de fond nu poate fi corectata decat de o alta hotarare a forului care a luat initial decizia, adica plenul camerelor reunite ale Parlamentului in acest caz.

In aceste conditii, Parlamentul a adoptat, marti, o noua hotarare, cu 227 de voturi pentru, unul impotriva si patru abtineri, prin care rectificarea din Monitorul Oficial a fost considerata nevalida.

Parlamentarii au mai votat, tot marti, numirea a cinci noi consilieri de conturi. Presedinta Comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor, Maria Barna, a anuntat ca acestia sunt Ioan Urju, Carmen Stanescu, Lucian Negrea, Aurora Sterea si Lakatos Petru. De asemenea, Ioan Anton a fost votat vicepresedinte al Autoritatii de audit.

In sala au fost prezenti 239 de parlamentari din 469, cu 235 de voturi valabil exprimate.