​"Salut. Sunt bursier de profesie. Acum am doua. E drept, sunt inca in vacanta. Din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre am avut bursa. De merit. Pentru ca merit. Imi place cartea si caietul. Toate luate din banii altora." Asa incepe prezentarea unui proiect introdus in concursul Restart Romania care propune o forma de burse private pentru studenti.

Competitia Restart RomaniaFoto: Hotnews

Cand o sa fiu mare, vreau sa fiu...bursier. Dupa master, doctorat (huzur, 3 ani!), dupa un fellowship si alt fellowship. Daca nu merge, mai fac un master. Mie mi-e bine, dar:

  • Formatul actual de burse nu incurajeaza tinerii sa dea inapoi ce au primit (nu sunt singura in aceasta noua clasa de bursieri de profesie), iar atunci cand trebuie sa faca ceva in schimb de obicei sunt conditii care nu incurajeaza antreprenoriatul tinerilor ci, cel mult, intoarcerea in tara.
  • Mediul de afaceri (cu putine exceptii) nu investeste in tineri decat punctual (de cele mai multe ori pe cazuri sociale) si nu ia in calcul beneficiile pe care le poate avea sponsorizarea privata (deducere din taxe, dar si ca forma de CSR).

SOLUTIA

O noua forma de burse private, bazate pe alegerea companiilor, dar si pe responsabilizarea bursierilor. Acestia trebuie sa returneze contravaloarea bursei in 5 ani de la finalizarea studiilor (cate 20% pe an, fara dobanda sau eventual doar cu dobanda care sa acopere rata inflatiei), insa companiile/oamenii de afaceri se obliga sa utilizeze banii returnati de fostii bursieri in sponsorizarea altor tineri.

CUM?

Bursele private permit impunerea unor termeni pentru bursier prin contract, asa ca o companie/om de afaceri poate sponsoriza un tanar cu conditia ca acesta sa returneze contravaloarea bursei intr-un anumit timp.

Platforma de matching online care sa contina beneficiile pentru mediul de afaceri din sponsorizarea unui tanar si identificarea profilului tanarului pe care vor sa il sponsorizeze.

IMPACT

  • Responsabilizarea tinerilor,
  • CSR mai destept pentru companii,
  • Numar mai mare de tineri sustinuti prin aceeasi suma de bani,
  • Sustenabilitate pe termen lung.

CUM SE VEDE?

O platforma de "dating on-line" intre studenti si comunitatea de afaceri, cu urmatoarele sectiuni:

* tipul bursei (sociala, de merit, de plecat in afara);

* info despre tanar (profil tip linkedin) + cati bani a adunat si de la cine;

* follow-up (unde a ajuns, cat a reusit sa dea inapoi din "imprumut");

* beneficii pentru companii;

* statistici;

* harta cu cuplurile fericite;

* testimonials;

* focus pe cate un happy couple.

***

Restart Romania este o platforma online, initiata de TechSoup cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, care permite cetatenilor sa-si defineasca problemele, sa vina cu idei care le pot rezolva, sa primeasca feed-back si apoi, daca acestea sunt bune, sa le vada transformate in proiecte online care pot schimba comunitatea. Si, daca aceste proiecte sunt cu adevarat bune, atunci vor primi o finantare de cel putin 5000 USD care sa le faca durabile. Au mai ramas 2 zile pentru a va inscrie ideea in concursul Restart Romania.