Premierul Nicolae Ciucă a vorbit miercuri la începutul ședinței de Guvern despre măsurile propuse în energie de șefa Comisiei Europene, dar i-a greșit funcția, susținând că Ursula von der Leyen ar fi președintele Consiliului Europei. La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a prezentat ce măsuri susține România la Bruxelles pentru rezolvarea problemelor din piața de energie electrică.

Nicolae CiucaFoto: Guvern, Facebook

VIDEO (de la min. 18:30) Ciucă: Avem astăzi un mesaj transmis de președintele Consiliului Europei doamna Ursula von der Leyen

  • „În urmă cu o săptămână am adoptat modificarea Ordonanței 27 pe măsurile energetice. A avut loc reuniunea miniștrilor energiei și dl min Popescu a participat la această activitate. De asemenea sunt semnale și avem astăzi un mesaj transmis de președintele Consiliului Europei doamna Ursula von der Leyen legat de măsurile care se întreprind la nivelul UE astfel încât să putem gestiona situația generată de criza gazelor și prețul energiei.”, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă.

Ursula von der Leyen este președintele Comisiei Europene. Consiliul Europei este cea mai mare organizație în materie de drepturi ale omului de pe continent, care cuprinde 46 de state membre, inclusiv toate statele membre ale Uniunii Europene.

Virgil Popescu: Principala cauză a prețurilor mari la energiei electrice din Europa este prețul mare al gazului natural, în special cel din Rusia

Premierul a solicitat apoi ministrului Energiei, Virgil Popescu, să prezinte care a fost poziția României la Consiliul miniștrilor de Energie din UE care a avut loc săptămâna trecută.

„În baza mandatului primit în ședinta de Guvern am prezentat punctul de vedere al României cu privire la lucrurile care trebuie făcute în piața de energie electrică, respetiv: susținem plafonarea prețului gazului natural, decuplarea prețului gazului natural de prețul energiei electrice, pentru că principala cauză a prețurilor mari la energiei electrice din Europa este prețul mare al gazului natural, în special a gazului natural de proveniență din Federația Rusă, care după părerea mea și a colegilor europeni este clar manipulat în sensul creșterii artificial al acestuia.”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a spus că a prezentat și măsurile cu privire la taxarea lanțului producător - trader - furnizor care face trading și că o mare parte dintre măsurile propuse în OUG 119 s-au regăsit și în propunerile Comisiei Europene și ale colegilor din alte state UE.

„De asemenea o propunere aproape similară cu a noastră cu privire la introducerea unor limite superioare a tranzacționării prețului energiei electrice pe piețele SPOT ale tuturor statelor membre a fost propusă și de către Grecia cu privire la gazul natural.”, a spus Popescu.

Acesta a spus că toate propunerile au fost transmise Comisiei Europene, urmând ca pe data de 30 septembrie să aibă loc o nouă reuniune a miniștrilor din Energie în care să se pronunțe asupra unui text final.

„Vom merge cu același mandat în discuții la Bruxelles și credem că toate statele trebuie să dăm dovadă de solidaritate.”, a spus ministrul Energiei.

În final, Virgil Popescu a mai precizat că România a mai avut o propunere în Consiliul de miniștri care a avut loc vineri, cu privire la o reducere coordonată a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) dar că aceasta trebuie discutată la reuniunea ministrilor de Finanțe în ECOFIN.