O tripla terapie standard a fost testata in America Latina pentru a eradica bacteriile H. pylori, cauza principala a cancerului de stomac, in comparatie cu alte tratamente noi testate in Europa, potrivit unui studiu publicat miercuri, potrivit AFP.

Studiul, publicat in revista medicala britanica The Lancet, a fost realizat in sapte tari - Chile, Columbia, Costa Rica, Honduras, Nicaragua, Mexic- la 1463 persoane cu varsta de 21 - 65 care sunt purtatoare a Helicobacter pylori (H. pylori).

Aceasta bacterie larg raspandita este cauza principala a cancerului gastric la nivel mondial, reprezentand 60% din toate cazurile. Majoritatea deceselor (circa 1 milion anual) survenite din cauza cancerului gastric apar in Asia si America Latina.

Rata de eradicare a bacteriilor a fost mai mare cu 82% cu tripla terapie standard, in comparatie cu alte metode terapeutice. Aceste rezultate difera de cele observate in Europa si la unele populatii din Asia, spun autorii. Eficacitatea tratamentelor de eradicare a H. pylori nu pot fi aceleasi peste tot, a fost concluzia specialistilor.

Participantii au primit diferite metode de tratament prin tragere la sorti. 488 pacienti au urmat timp de 14 zile tripla terapie standard, folosind un medicament impotriva aciditatii gastrice (lansoprazole) si doua antibiotice (amoxicilina si claritromicina).