Anual, oamenii cheltuie peste 500 de miliarde de dolari pe droguri ilegale, adica 8% din suma rezultata din comertul global, sau echivalentul tranzactiilor mondiale anuale din industria textila. Diferenta majora: comerciantii din industria textila castiga efectiv doar un mic procent din aceste sume, in timp ce vanzatorii de droguri se aleg cu toti banii.

Dependent de heroinaFoto: Reuters

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

  • Elevilor americani li se pare mai usor sa cumpere marijuana decat alcool sau tigari (studiu 2002). Tigarile si bauturile alcoolice, ca droguri legale, au un consum reglementat - nu sunt vandute catre minori. Pe strada, un dealer nu isi intreaba cumparatorii ce varsta au.

In Olanda, unde comertul si consumul de marijuana este dezincriminat din 1976, studiile arata ca 28% din elevii de clasa a X-a au incercat acest drog. In SUA, stat care practica politica de “toleranta 0” fata de droguri, procentul elevilor de clasa a X-a care au incercat marijuana este de 41%.

Explicatia acestor cifre vine de la ministrul olandez al sanatatii, care declara ca: “in Olanda am reusit sa facem marijuana plictisitoare”.

Cat despre drogurile tari, precum heroina, cocaina sau metamfetamine, consumul lor in Olanda este procentual de patru ori mai scazut decat in Statele Unite.