"Romanul de rand nu are educatie medicala. Este obisnuit sa treaca peste probleme cu gindul ca lasa ca trece, mergand la medic de multe ori cand este prea tarziu. Dar cea mai mare problema este ca, la orice medic te duci, trebuie sa dai din buzunar fara nici o justificare. Medicii, in marea lor majoritate, au transformat spitalele statului in institutii particulare de jecmanit oamenii bolnavi. Orice vizita la medic = bani. De multe ori medicii trimit bolnavii ce vin la spital la propriile cabinete medicale. De ce? Simplu. Spitalul nu are bani. Are pacientul insa, pentru cabinetul particular. Halal medicina, halal medici." (Pedro, cititor MedLive.ro).

Dr. Nicolae MarcuFoto: MedLive.ro

"Onorariul tacut" - "atentia", plicul, spaga din spitale - "ocupa prea mult spatiu". Despre aceasta plaga morala, iata in cele ce urmeaza un alt fel de sfat al medicului, oferit de dr. Nicolae Marcu intr-o discutie online cu cititorii MedLive.ro.

Dr. Nicolae Marcu: “Onorariul tacut” (sintagma imprumutata de la un bun prieten) ocupa parca prea mult spatiu.

Nu stiu cum sa ma pozitionez aici, dar stiu ca a conditiona actul medical (sub orice forma, nu numai material) mi se pare abominabil. Este o violare profunda a drepturilor omului si este cea mai mare amenintare la adresa corpului medical.

Exista tentatia de a asocia anumite bresle cu spaga. Nu stiu cine are aceasta savoare indoielnica, dar este similar cautarii unei zgarieturi pe fuselajul unui avion de calitate.

Scolile medicale, in suferinta. Explicatia: subfinantare, degradare, nepasare

In prima faza, ma aliniez opiniei ca nivelul scolilor medicale este in suferinta. Regresul vine din doua directii: extrinseca – subfinantare, intrinseca – degradare si nepasare. Daca despre subfinantare competenta mea este aproape nula, despre degradare am dreptul sa comentez:

- Am vazut profesori care trimiteau studentii acasa (sau la o bere) pe motiv ca asa erau mai iubiti sau ca asa reuseau sa vada mai multi pacienti (cazul cel bun). Am fost las si nu am comentat…

- Am trecut la unele materii prin cheta, adica ne-am supus regulilor jocului. Am fost las si nu am comentat…

- Am vazut uneori studenti copiind. Am copiat si eu.

- Am vazut studenti si rezidenti care au beneficiat de relatii. Am facut parte din grupul lor.

Sunt sigur (dar nu si multumit) ca la o scara mica fac parte din aceasta forma de cancer. Nu ma cred atat de destept incat sa dau solutii, dar uneori, daca esti antilopa si fugi mai incet decat cel mai lent leu, risti sa fii mancat. Se aplica si leului lent care va muri prin inanitie.

As vrea sa inchei intr-o nota pozitiva: cunosc foarte multi medici din generatii diferite, din specialitati diferite. Am recrutat probabil 2000 de medici pentru sistemul privat si va garantez ca peste 90% sunt deosebiti (uman si profesional) iar 20-30% sunt reale modele. Din acest punct de vedere, medicina are viitorul asigurat, dar nu trebuie sa ne batem joc de el.

O garda de sambata in Franta poate insemna salariul pe o luna in Romania

Ce isi doresc medicii in extinsa lor majoritate?

1. Conditii normale de lucru (securitate medicala, dotare, libertate de expresie profesionala);

2. Posibilitatea desfasurarii activitatii intr-o echipa bine pregatita (de exemplu: Chirurg - Anestezist, Obstetrician – Anestezist - Neonatolog, Psihiatru - Psihoterapeut etc.);

3. Conditii contractuale decente (salariu, posibilitate de informare, posibilitate de cercetare, garzi platite corespunzator);

4. Vizibilitate profesionala si umana.

Tin in mod deosebit sa notez ca problema salariului nu este centrala, dar cand exista o mare suferinta in aceasta directie, avem obligatia de a face ceva. Este foarte dureros sa-ti lasi familia acasa si sa pleci intr-o alta tara pentru a trimite bani lunar acasa. O garda de sambata in Franta poate insemna salariul pe o luna in Romania.

Om superficial, medic superficial. Cum sa lupti cu sistemul medical dependent de spaga

In orice meserie, fiecare intra cu structura lui de personalitate. Superficialul va fi superficial in orice meserie.

Despre "Onorariul tacut" - A comunica aspecte ce implica spaga incepand chiar din spital (prin sefi de sectie, prin director medical, prin manager) este solutia. Nu ezitati sa va adresati Colegiului Medicilor daca aveti date cu care sa sustineti ipoteza.

Pe de alta parte, sunt constient ca foarte multe probleme punctuale din serviciul medical s-au rezolvat, insa viteza de aparitie a altor probleme creste zilnic intr-un ritm care nu poate fi anihilat cu resursele existente.

Citeste si Multi medici uita ca pacientii sunt la fel de destepti ca ei. Cu sinceritate despre doctori buni si doctori mai putin buni.