O carenta in vitamina D este legata de un risc net crescut de maladii cardiovasculare, atacuri cerebrale si de mortalitate, potrivit unui nou studiu al cercetatorilor americani de la Institutul de cardiologie al Intermountain Medical Center din Salt Lake City (Utah) si publicat luni, transmite AFP.

Acest studiu, efectuat timp de peste un an pe un grup de 27.686 persoane in varsta de cel putin 50 de ani si fara antecedente cardiovasculare, arata ca cele care un nivel foarte scazut de vitamina D in vasele sanguine prezinta un risc cu 77% mai ridicat de a deceda decat cele care au un continut normal din aceasta vitamina.

Subiectii studiului care sufera de o insuficienta importanta de vitamina D aveau cu 45% probabilitate mai mare sa dezvolte o maladie coronariana si cu 78% mai multe sanse sa sufere un atac cerebral in comparatie cu persoanele cu un nivel normal de vitamina D.

Pacientii cu continut foarte scazut de vitamina D au totodata un risc de doua ori mai mare sa sufere de insuficienta cardiaca decat cei care au niveluri considerate normale.

Alimente care contin vitamina D sunt: pestele gras (hering, sardina, somon), untura de peste (morun, ton, calcan), galbenus de ou, unt, lapte integral si lactate nedegresate. Vegetalele nu contin aceasta vitamina . Spre deosebire de celelalte, vitamina D poate fi produsa in organism. Procesul de sinteza a vitaminei D este declansat de razele ultraviolete.