O echipa de cercetatori britanici a anuntat miercuri ca a reusit sa creeze sperma umana pornind de la celule susa embrionare, o premiera mondiala care ar putea permite o mai buna intelegere asupra mecanismului fertilitatii, relateaza AFP.

Cercetatorii de la Universitatea din Newcastle si de la NorthEast England Stem Cell Institute (NESCI), condusi de profesorul Karim Nayernia, au dezvoltat o noua tehnica ce permite producerea spermei umane in laborator, plecand de la celule susa embrionare purtatoare de cromozomi XY.

Aceasta sperma produsa in laborator nu va fi folosita pentru fecundarea ovulelor, legea interzicand acest lucru. Cercetatorii spera insa ca legislatia va evolua suficient pentru ca aceasta tehnica sa fie validata drept tratament impotriva infertilitatii masculine.

"Este o dezvoltare importanta, pentru ca ea permite cercetatorilor sa studieze in detaliu cum se formeaza sperma, ceea ce va conduce la o mai buna intelegere a infertilitatii masculine, cum se ajunge aici si care sunt cauzele", a declarat Nayernia.

"In acest fel, vom dezvolta noi tehnici prin care vom ajuta cuplurile afectate de infertilitate sa aiba un copil care sa fie, genetic, al lor", a adaugat el.

Mai multi experti se indoiesc insa de faptul ca echipa profesorului Nayernia ar fi reusit sa reconstituie sperma in conditii de laborator.

"In calitate de biolog cu o experienta de 20 de ani in domeniu, nu sunt convins, dupa datele prezentate, ca celulele produse de profesorul Nayernia plecand de la celule susa embrionare pot fi denumite corect spermatozoizi", a declarat Dr Allen Pacey, de la Universitatea Sheffield.