Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este o afecțiune digestivă cronică în care acidul (si uneori si bila) din stomac ajunge (refluează) în esofag (tubul care leaga faringele de stomac), iritând mucoasa esofagiană și cauzând simptome precum arsuri, eructatii (râgâieli), regurgitatii, durere în piept. Aceste simptome pot fi resimțite de oricine câteodată. Dar când apar mai des (cel puțin de două ori pe săptămână) sau când afectează viața de zi cu zi, vorbim de boala de reflux gastroesofagian.

Dr. Carmen Ruxandra PosoiuFoto: MedLife.ro

Simptomele pot include:

O senzație de arsură în piept, uneori ajungând până la nivelul gâtului, cu un gust acru-amar în gură

Durere în piept

Dificultate la înghițire (disfagie)

Tuse seacă

Răgușeală, dureri de gât

Regurgitație (întoarcerea) mâncării sau reflux de lichid acru (reflux acid)

Senzație de nod în gât

Când trebuie să mergeți la medic:

Mergeți urgent la medic dacă aveți durere în piept, în special acompaniată de alte semne și simptome precum dificultăți de respirație, durere la nivelul brațului. Acestea pot fi semne de infarct miocardic.

Mergeți la medic dacă aveți simptome de BRGE severe sau frecvente sau dacă trebuie să utilizați medicamente OTC pentru scăderea acidității de mai mult de două ori pe săptămână.

Care sunt cauzele:

BRGE este cauzată de refluxul (întoarcerea) acidului sau bilei de la nivelul stomacului în esofag. Când înghițim, sfincterul esofagian inferior (un muschi circular situat la capătul dinspre stomac al esofagului) se relaxează pentru a permite alimentelor să treacă în stomac, apoi se închide din nou. Dacă acest mușchi se relaxează anormal (în afara perioadelor de înghițire) sau este slăbit, acidul si conținutul din stomac pot reflua în esofag, cauzând simptome de BRGE precum arsuri. Acest reflux constant de acid poate irita mucoasa esofagiană, cauzând inflamație (esofagită). În timp, inflamația poate duce la eroziuni (răni ale mucoasei) esofagiene, chiar și ulcere, care se pot complica cu sângerări sau probleme respiratorii.

Care sunt factorii de risc

Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro