Romanii care muncesc in afara granitelor au economist aproape 12 miliarde de euro in 2010, dar nu au trimis familiilor lor din tara decat 2,8 miliarde de euro, potrivit unui studiu prezentat de Fundatia Soros si citat de AFP.

Daca un emigrant roman a trimis in medie familiei sale 2.157 euro, 40% dintre emigranti nu au efectuat niciun transfer, potrivit sondajului efectuat de Agentia internationala de informatii privind tara de origine (IASCI) si Fundatia Soros.

"Principala concluzie este ca emigrantii pleaca pentru a realiza economii si nu pentru a trimite bani familiilor lor", a declarat directorul IASCI si autorul studiului, Nicolaas de Zwager.

Potrivit acestuia, sondaje similare facute in ultimii ani in Albania, Bosnia-Hertegovina, Kosovo si Republica Moldova au aratat comportamente diferite.

"In Moldova, femeile emigreaza in principal in Italia si in Spania, in timp ce barbatii fie pleaca in Rusia, fie raman acasa cu copii. Transferurile de bani ajung pana la 60% din veniturile unui emigrant", a explicat el.

In schimb, in Romania se pleaca cel mai adesea in cuplu si se trimit mai putini bani familiilor lasate acasa.

Romanii economisesc in special pentru a-si cumpara o casa, pentru a incepe o afacere, pentru a plati educatia copiilor sau pentru a-si asigura o pensie.

Din cei aproximativ 2,9 milioane de romani care muncesc in strainatate, 43% se afla in Italia, 23% in Spania, 7% in Germania si 5% in Franta, potrivit acestui studiu.

Ancheta a fost efectuata in randul a 15.000 de gospodarii din Romania si a 2.900 de emigranti romani.