Ministerul de Externe are in vedere reducerea personalului Ambasadei de la Tripoli si evacuarea personalului suplimentar trimis temporar la post pentru activitatile din ultimele doua saptamani, a declarat, pentru HotNews.ro, Doris Mircea,director general de comunicare in cadrul MAE.

"MAE a trimis la Tripoli, pentru consolidarea echipei, un numar de diplomati. O cursa aeriana cu un avion militar e organizata astazi pentru rotatia personalului din cadrul MAE la Ambasada Romaniei din Tripoli, ca procedura standard, precum si pentru evacuarea altor cetateni, potrivit principiului european al solidaritatii", a aratat Doris Mircea.

Potrivit lui Doris Mircea, din Libia urmeaza sa fie evacuati "7 romani, personal cu statut diplomatic si insotitori, precum si cetateni britanici si ucraineni. In Malta se afla, de asemenea, si un grup de romani evacuati de o aeronava militara suedeza in seara zilei de 3 martie si care vor fi preluati de aeronava militara".

Ministerul Apararii Nationale anuntase, anterior, ca o parte din personalul misiunii diplomatice a Romaniei din capitala Libiei va fi repatriat cu un avion al Ministerului, in cursul zilei de vineri.

Ministerul roman de Externe a organizat la Tripoli o celula de criza, fiind adusi la Bucuresti 735 de romani si peste 100 de cetateni straini. Aceasta actiune este prima operatiune de evacuare aeriana a unor cetateni aflati in pericol intr-o tara straina, desfasurata de Armata Romaniei dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, a aratat MApN.

Structurile de specialitate din MApN si MAE au colaborat pe timpul evacuarii pentru obtinerea autorizatiilor de survol necesare efectuarii zborurilor catre Malta si Libia si au luat in calcul executarea numarului de zboruri necesare pentru evacuarea tuturor cetatenilor care au facut solicitari in acest sens.