De la ora 7 fix duminica, pana la inchidere, romanii din oras si de la zeci, poate sute de kilometri, au asaltat sectia de votare din Stuttgart. Unii dintre ei au uitat ca sunt in Germania si nu pot parca jumatate pe carosabil si jumatate pe trotuar, in loc nepermis. Dupa vot, au luat-o hai-hui prin centrul Stuttgartului, la targul traditional de Craciun. I-a costat cam scump, caci politia a impartit amenzi, pe parbrize. Unele masini au fost chiar ridicate si puse la pastrare provizoriu, contra cost.

In rest insa, votarile din turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Romania de la sectia 66 din Stuttgart au decurs normal, fara incidente notabile. 595 de romani l-au votat pe Basescu, 204 pe Geoana. Participarea fost cu aproape 40% mai mare decat in primul tur de scrutin -cand la Stuttgart s-au prezentat la urne 574 de romani-, si de 11 ori mai mare decat la europarlamentarele din iunie.

Sa fie intr-un ceas bun!
Sa fie intr-un ceas bun!
Foto: HotNews.ro

In toata Germania, la sectiile de votare 62-66, 3.894 de romani au dat vot valabil, 41 de buletine de vot au fost declarate nule. 2.779 de voturi (71,37%) au fost pentru presedintele in functie Traian Basescu, 1.115 voturi (28,63%) pentru contracandidatul sau Mircea Geoana. Rezultatele alegerilor pentru presedintele Romaniei din 6 decembrie 2009, la care au participat romanii din strainatate, au fost publicate azi de Biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate si pot fi accesate aici.

  • Votul de la 7 fix

Daniela, de 21 de ani, voteaza pentru prima data. E si prima in sala de vot, la ora 7 dimineata. „Am scapat de la serviciu si am venit sa votez, ca vreau ceva mai bun pentru tara mea” spune ea. „Cu cine ai votat?” o intreb. „Traian Basescu”, zice. „Crezi ca el va duce in continuare tara, spre mai bine?” continui. „Mda, la asta ma gandesc” imi raspunde, dupa o usoara ezitare. „Si-atunci, de ce esti tu in Germania, dupa 5 ani de mandat Basescu?”, incerc o precizare.

„Pai...pentru ca Basescu nu e singur la putere si nu poate sa faca totul singur. Pentru ca multi il opresc, pentru ca el vrea sa faca ceva bun si acum se vede ca toata lumea e impotriva lui. Si in Parlament, el a vrut sa faca ceva bun si e respins” crede Daniela, care dupa ce a terminat un job de noapte, la servit bauturi intr-o discoteca, pleaca la altul, sa ingrijeasca batrani intr-un azil nemtesc.

Sorin a venit si el pentru prima oara la vot, desi sta de 12 ani in Germania. Pana acum nu l-au interesat alegerile din Romania. „Dar acum am vazut ca trebuie ales, si de-aia am venit” zice el. „Unde ai vazut asta? S-a facut campanie pe TV sau internet, cum ai aflat de importanta de a vota acum?” il intreb.

El explica: „Dupa toate chestiile despre care am citit si vazut ca se intampla in Romania, am decis ca trebuie sa votez cu Basescu, din cauza ca toata lumea vrea sa il santajeze. In Romania sunt niste ilegalitati si omul acesta trebuie sustinut. Sa nu ne intoarcem inapoi la comunisti, de-aia l-am votat. Am incredere in Basescu, ca va face in continuare bine Romaniei.” Il intreb „E o initiativa mai mult de suflet? „Da” imi raspunde, isi ia prietena in drum spre jobul secund, la azilul de batrani, si pleaca.

  • Obama de Romania

Ceva mai tarziu intru in vorba, la intamplare, cu alta pereche de tineri. Andronache Zoita vine de la 100 de km de Stuttgart si are ceva vechime, in Ulm. Ea urmareste zilnic stirile romanesti, „mai mult pe Internet, decat la televizor”. „Dupa sase ani in Germania, te mai intereseaza realitatea din Romania?” o intreb.

Andronache Zoita: Foarte mult ma intereseaza, pentru ca ma simt romanca si familia mea este acolo.

Dani Rockhoff: Crezi ca, in functie de votul de azi, li se hotaraste viitorul?

A.Z.: Eu cred ca votul de azi este foarte important pentru viitor. Pentru ca politica din Romania a avut foarte mult de suferit, din cauza coruptiei. Eu imi doresc ca Romania sa fie o tara civilizata si interesul poporului sa fie pe primul loc.

D.R.: Sa fie ca Germania?

A.Z.: Suntem departe, foarte departe.

D.R.: Ce are Romania mai bun ca Germania, ca si aici sunt si bune, si rele?

A.Z.: Ce are Romania mai bun ca Germania? Nu stiu sa raspund la intrebarea asta.

Eduard Goiu e in primul an in Germania, a venit din SUA.

Dani Rockhoff: Ti-ai dori pentru Romania un presedinte ca Obama?

Eduard Goiu: Asta ar inseamna de nationalitate roma?

D.R.: Nu, ma refer la charisma lui Obama.

E.G.: Nu cred ca are asa mare importanta cine este presedinte, cred ca mai mult fac cei din spatele lui.

D.R.: Ar insemna, un vot pentru stanga, intoarcere la trecut?

E.G.: Da, categoric. Sunt convins de treaba asta, pentru ca avem o experienta de 10 ani, plus un an, cand PDL-ul s-a aliat cu PSD-ul. A fost o experienta ingrozitoare. As fi preferat ca PDL-ul sa faca o alianta cu PNL-ul. Mi-as dori ca PSD-ul, ca si persoane, sa nu mai existe.

D.R.: De ce, sunt chiar asa de manjiti?

E.G.: Da. Programul in sine este foarte bun, e un program social, insa persoanele de acolo nu ofera nici un strop de incredere.

D.R.: E ca si cu lupul si-ar schimba parul, dar naravul ba?

E.G.: Cam asa ceva.

  • Santieristi, soferi, patroni

Si firmele de romani din Germania au fost la vot
Si firmele de romani din Germania au fost la vot
Foto: HotNews.ro
In drum catre, sau de la biserica, alti romani si clericii ortodocsi s-au oprit, sa voteze.

Au votat si cativa etnici germani, cu dubla cetatenie, care locuiesc in zona Stuttgart. De mai departe, cu microbuzele firmei, subantreprenorul din constructii Ion Covei si oamenii lui au venit si la al doilea tur de scrutin. In 22 noiembrie, vorbisem in detaliu despre alegeri, cu cativa dintre cei 90 de romani care lucreaza pe santierul din Schwäbisch Hall.

Spre seara a aparut alta trupa, de langa Heilbronn, cca 70 de km de Stuttgart. Directorul Roaltassib, un Atlassib „in varianta germana”, a venit la sectia de votare cu un microbuz plin de soferi si angajati ai firmei.

Dani Rockhoff: Domnule Tanase, cum v-ati mobilizat angajatii sa vina la vot?

Cornel Tanase: Foarte simplu: s-a hotarat sa organizam si sa punem la dispozitie mijloacele de transport necesare, pentru toti cei care au dorit sa voteze presedintele.

D.R.: Asta s-a intamplat numai in Germania, sau peste tot, unde aveti oameni care lucreaza: in Italia, in Spania, in alte tari?

C.T.: S-a organizat, intr-adevar, in toata Europa: in Belgia, la Bruxelles, la München, aici la Stuttgart, in Anglia, la Londra, in Italia si peste tot unde avem agentiile noastre proprii Atlassib. S-au organizat aceste mijloace de transport, puse la dispozitie pentru cei care doresc sa-si voteze presedintele astazi.

D.R.: Si spuneti-mi, miza e asa de mare, a fost importanta venirea la vot?

C.T.: Pai, miza...nu cunosc miza. Dar daca oamenii au avut dorinta sa voteze si firma a avut posibilitatea sa le puna la dispozitie mijloacele de transport, noi am acceptat.

D.R.: Credeti ca, prin alegerea presedintelui, Romania o ia pe alta cale, sau ramane pe cea pe care a fost? Se produce vreo schimbare?

C.T.: Eu cred ca da.

D.R.: Ca personalitate politica aleasa?

C.T.: Din toate punctele de vedere.

D.R.: Si la nivel economic? Pentru ca sunteti om de afaceri, care optiune de presedinte v-ar favoriza?

C.T.: Pai, normal ca noi vrem o schimbare si astea se poate vedea clar. Cu cei care au fost pana acuma, adica in decurs de aproape 20 de ani, nu s-a vazut nici o schimbare si noi speram sa fie, de data aceasta.

  • Sa planteze un pom in padurea care se naste acum
    IPS Mitropolitul Serafim la vot
    IPS Mitropolitul Serafim la vot
    Foto: HotNews.ro
Alexandra Matei a fost in comisia de votare. Are 22 de ani, e din Sibiu si tocmai a terminat practica de trei luni, la Consulatul Onorific din Stuttgart din cadrul L-Bank. „Esti motivata politic?” o intreb. „Da, foarte motivata” imi raspunde. „Chiar si licenta mea e pe comunicare politica si cred ca tocmai tinerii trebuie sa faca un pas inainte, pentru a se schimba ceva. Sunt foarte indignata, cand tinerii nu isi dau interesul pentru politica, pentru ca, inca de la Aristotel, politica insemna a fi cetatean si cred ca aceasta e o datorie, nu numai un drept”.

Dani Rockhoff: Crezi ca ar trebui introdusa obligativitatea votului?
Alexandra Matei: Nu stiu, e o chestiune destul de delicata. Votul e o datorie, dar tine totusi de tine insuti. Daca votul se impune, poate ca se va denatura. Eu cred ca trebuie sa fie o obligatie pe care ti-o asumi, nu care sa ti se impuna. Tot ceea ce vine cu forta nu e neaparat de bun augur.
D.R.: Cine crezi ca este cel mai indicat presedinte, pentru urmatorii cinci ani?
A M.: E o intrebare dificila. Amandoi candidatii au puncte tenebroase si cateva puncte albe. Amandoi candidatii au aparut in presa intr-o imagine negativa, intr-o disputa mai putin eleganta si cred ca amandoi au plecat cu stangul inainte. Insa, punand in balanta punctele negative ale celor doi candidati, consider ca presedintele care trebuie sa-si dea interesul pentru o Romanie mai buna, deci pentru oamenii pe care ii reprezinta, este Traian Basescu.
D.R.: Crezi ca va reusi, daca iese presedinte, sa lucreze cu o majoritate parlamentara formata din PDL si PNL?
A M.: In toate tarile democrate, bunul mers al lucrurilor este cand se asigura o guvernare cu opozitie. Deci cred ca va reusi, a reusit lucruri si mai grele. Sa nu uitam ca am trecut prin niste ani foarte grei si va urma si mai greu, de acum incolo, caci Romania e in perioada de criza. Lucrurile care i se pot reprosa lui Basescu sunt de natura personala, dar si politice, trebuie sa o recunoastem. Insa, spre deosebire de socialisti, o coalitie cu liberalii, UDMR samd, mi se pare un drum putin mai limpede, pentru romani. Alianta de la guvernare trebuie sa fie ea insasi puternica si trebuie sa credem in ea. Pentru asta suntem aici si pentru asta votam. Deci, trebuie sa credem.
D.R.: Pentru acest crez ti-ai motivat sa vina la vot prietenii, sau cunostintele?
A M.: Da, mi-am motivat in special prietenul, am avut o disputa pe tema politica, ceea ce lui nu-i prea place. Am incercat sa-l conving nu neaparat inspre partea catre care tind eu, ci sa-l determin sa mearga la vot. In final, s-a decis sa vina si el si sa planteze un pom in padurea care se naste acum.