Guvernul liberal-conservator danez a decis sa majoreze de zece ori prima de repatriere acordata imigrantilor, care vor primi, de acum incolo, 100.000 de coroane (13.443 euro) daca aleg sa se intoarca definitiv in tara de origine, relateaza AFP.

Decizia face parte din acordul incheiat duminica seara cu Partidul poporului din Danemarca (PPD, extrema dreapta), aliat parlamentar al guvernului.

Pana in prezent, prima de repatriere era de 11.000 de coroane.

Aceasta oferta este destinata imigrantilor si refugiatilor care "nu pot sau nu doresc sa se integreze in societatea daneza", a declarat presedintele grupului parlamentar al PPD, Kristian Tuelesen Dahl.

Acordul prevede si un ajutor de 20 de milioane de coroane (2,7 milioane de euro) in contul primariilor - responsabile cu integrarea imigrantilor - pentru a-i motiva pe acestia sa revina in tara lor.

Potrivit ministerului pentru Refugiati, imigratie si integrare, 2.524 de persoane, provenite in special din fosta Iugoslavie, Irak, Iran, Liban, Somalia si Turcia au parasit Danemarca incepand cu anul 1997, moment in care a fost introdusa prima de repatriere.

Imigrantii reprezinta 7,3% din totalul populatiei Danemarcei - 5,5 milioane de persoane.