Scrisoare de intentie, CV, copie de buletin, cazier. Cine vrea sa intre in nou fondatul Partid Unit al Imigrantilor din Germania trebuie purificat la buna-purtare. Si aceasta, in fiecare an, deoarece oricand poti comite vreo abatere. Apartenenta la partid se incheie automat dupa un an, cand trebuie din nou sa depui cerere si tot tacamul de mai sus. Daca esti in proces, treci temporar pe linie moarta in Vereinigten Migrantenpartei Deutschland si nu mai ai drept de vot.

„Cine accepta conditiile noastre de intrare in partid recunoaste Constitutia si actioneaza din convingere“ se spune in statutul citat pe forumuri in Internet. Un site propriu al nou infiintatului partid n-am gasit. Presa germana indica data de infiintare 2 octombrie 2009, in interviul acordat cotidianului „Die Welt“ si publicat online in 21 octombrie, Vlad Georgescu spune ca adunarea constitutiva a partidului va avea loc „inca in octombrie. Membrii in spe asteapta asta de la noi. Caci inainte de sedinta de constituire nu preluam cereri“.

Vlad Georgescu s-a nascut in 1966 la Bucuresti, la 12 ani a emigrat impreuna cu familia in Germania. A studiat chimia la Universitatea Tehnica din Hanovra, dupa care a lucrat in domeniul cercetarii la Scoala superioara de Medicina din acelasi oras. Incepand cu 1992, in presa germana ii apar articole pe teme stiintifice. Impreuna cu colega sa Marita Vollborn, el a publicat volumele „Minciuna iaurtului“ (2006) si „Worst case“ (Hanser Verlag 2009), ambele pe teme de nutritie, cu abordare politica de stanga.

Cu Marita Vollborn si fostul reprezentant al strainilor in Duderstadt (Saxonia Inferioara), Mohammed Ismail, Vlad Georgescu pune bazele Partidului Unit al Imigrantilor din Germania, in octombrie 2009. Ca motivatie recenta pentru initiativa sa, Georgescu se refera la afirmatiile ministrului crestin-democrat Jürgen Rüttgers cu privire la disciplina de munca a romanilor la Nokia.

Sunt mentionate si declaratiile lui Thilo Sarrazin, membru in consiliul de administratie al Bundesbank, facute intr-un interviu pentru Lettre International: “Turcii cotropesc Germania exact la fel cum kosovarii au cotropit Kosovo: printr-o natalitate mai mare. Nu trebuie sa accept pe nimeni care traieste de pe urma statului, dar care respinge acest stat, care nu se preocupa de educatia copiilor sai si care tot ce face este sa produca fetite cu val pe cap. Iar asta e valabil pentru 70% dintre turcii din Germania si 90% dintre arabii de aici”.

Pe Jürgen Rüttgers, Georgescu l-a reclamat in instanta pentru “incitare la ura intre popoare”. Cazul a fost solutionat rapid, “in cateva zile”, dupa cum declara Georgescu, dandu-i-se castig de cauza politicianului german, in virtutea paragrafului 5 al Constitutiei germane, care se refera la libertatea de expresie. Georgescu crede ca aceasta decizie a avut caracter electoral si ca ea creeaza un precedent “pentru alte iesiri” de acest gen.

Intr-un interviu acordat editiei online a Süddeutsche Zeitung, Georgescu justifica necesitatea unui partid al imigrantilor si prin “nevoia de sanctiune”. “Jignirilor le urmeaza un val de proteste in presa, se ajunge la protest si la nivel politic. Apoi, cel cu pricina se scuza, eventual, si gata. Comportamentul insa nu ii e sanctionat. Noi vrem sa schimbam asta, in sensul in care actionam in justitie”.